1

Składniki

2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
mleko UHT 3,2%
2 Łyżki
soda oczyszczona
2 Łyżki
miód
20 Dekagramów
cukier
20 Dekagramów
masło
0.5 Kilograma
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Sodę rozpuścić w mleku, miód rozpuścić na ogniu. Wszystko razem połączyć i zagnieść.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Jedną część upiec. 2 część wyłożyć na blachę ale jeszcze nie piec. Usmażyć ok. 30 dag orzechów włoskich dodając 12 dag masła i 2 łyżki miodu. Gorące wyłożyć na surowe ciasto i upiec.
  4. Następnie ugotować budyń i do gorącego dodać ½ kostki masła roślinnego. Dokładnie wymieszać.
  5. Gorącą masę równomiernie rozsmarować na placek z orzechami i przełożyć drugim plackiem. Na wierzch wylać polewę.

Opis

pyszne ciasto doskonałe na różne uroczystości

Podobne przepisy

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Pierniczki kakaowe

Łatwy Do 3 godz
Pierniczki kakaowe

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciastka maślane

Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciasto drożdżowe

Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!