1

Składniki

2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
mleko UHT 3,2%
2 Łyżki
soda oczyszczona
2 Łyżki
miód
20 Dekagramów
cukier
20 Dekagramów
masło
0.5 Kilograma
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Sodę rozpuścić w mleku, miód rozpuścić na ogniu. Wszystko razem połączyć i zagnieść.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Jedną część upiec. 2 część wyłożyć na blachę ale jeszcze nie piec. Usmażyć ok. 30 dag orzechów włoskich dodając 12 dag masła i 2 łyżki miodu. Gorące wyłożyć na surowe ciasto i upiec.
  4. Następnie ugotować budyń i do gorącego dodać ½ kostki masła roślinnego. Dokładnie wymieszać.
  5. Gorącą masę równomiernie rozsmarować na placek z orzechami i przełożyć drugim plackiem. Na wierzch wylać polewę.

Opis

pyszne ciasto doskonałe na różne uroczystości

Podobne przepisy

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciastka maślane

Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciasto drożdżowe

Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!