Śniadaniowy smażony wrap z jajkiem i boczkiem

EkspertOdKuchni
Śniadaniowy smażony wrap z jajkiem i boczkiem

0

0 / 0

Masz ochotę na śniadanie, które naprawdę robi wrażenie, a jednocześnie jest banalnie proste do zrobienia? Śniadaniowy smażony wrap z jajkiem i boczkiem to idealna propozycja na ciepły, sycący poranek. To coś pomiędzy omletem a kanapką, ale w formie wrapa – z chrupiącą skórką i ciągnącym się serem. Świetny na weekendowe śniadanie, szybki lunch lub posiłek na wynos.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

5 szt. plastry boczku

2 szt. jaja

30 g mozzarella wiórki

1 szt. tortilla pszenna

2 szt. liście sałaty rzymskiej

3 szt. plastry pomidora

0.50 szt. cebula czerwona

1 łyżka posiekany szczypiorek

Przygotowanie


1

Rozgrzej patelnię i przesmaż plastry boczku z obu stron, aż będą lekko chrupiące.

2

Roztrzep jajka i wlej je na patelnię z boczkiem. Dodaj garść wiórków mozzarelli. Smaż przez chwilę, aż jajka zaczną się ścinać.

3

Przykryj całość tortillą, dociskając, i smaż, aż jajka całkowicie się zetną z jednej strony.

4

Obróć tortillę na drugą stronę i podgrzewaj przez chwilę, aby druga strona również się przyrumieniła.

5

Na środku tortilli ułóż liście sałaty, plasterki pomidora i cienkie krążki czerwonej cebuli.

6

Polej majonezem i posyp posiekanym szczypiorkiem.

7

Zwiń tortillę w rulon i podawaj od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły