Śniadaniowy smażony wrap z jajkiem i boczkiem

EkspertOdKuchni

Masz ochotę na śniadanie, które naprawdę robi wrażenie, a jednocześnie jest banalnie proste do zrobienia? Śniadaniowy smażony wrap z jajkiem i boczkiem to idealna propozycja na ciepły, sycący poranek. To coś pomiędzy omletem a kanapką, ale w formie wrapa – z chrupiącą skórką i ciągnącym się serem. Świetny na weekendowe śniadanie, szybki lunch lub posiłek na wynos.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na śniadanie, które naprawdę robi wrażenie, a jednocześnie jest banalnie proste do zrobienia? Śniadaniowy smażony wrap z jajkiem i boczkiem to idealna propozycja na ciepły, sycący poranek. To coś pomiędzy omletem a kanapką, ale w formie wrapa – z chrupiącą skórką i ciągnącym się serem. Świetny na weekendowe śniadanie, szybki lunch lub posiłek na wynos.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
5 szt. plastry boczku
2 szt. jaja
30 g mozzarella wiórki
1 szt. tortilla pszenna
2 szt. liście sałaty rzymskiej
3 szt. plastry pomidora
0.50 szt. cebula czerwona
1 łyżka posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Rozgrzej patelnię i przesmaż plastry boczku z obu stron, aż będą lekko chrupiące.
Roztrzep jajka i wlej je na patelnię z boczkiem. Dodaj garść wiórków mozzarelli. Smaż przez chwilę, aż jajka zaczną się ścinać.
Przykryj całość tortillą, dociskając, i smaż, aż jajka całkowicie się zetną z jednej strony.
Obróć tortillę na drugą stronę i podgrzewaj przez chwilę, aby druga strona również się przyrumieniła.
Na środku tortilli ułóż liście sałaty, plasterki pomidora i cienkie krążki czerwonej cebuli.
Polej majonezem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zwiń tortillę w rulon i podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.