Śniadaniowy mus z avocado i ażurowe naleśniki

maspexdigital
Śniadaniowy mus z avocado i ażurowe naleśniki

2

0 / 0

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. avocado

1 łyżka miód

2 łyżeczka nasiona lnu

3 łyżka dżem łowicz agrest kiwi

1 szcz. skórka z limonki

1 łyżka sok z limonki

1 szkl. jogurt grecki

2 łyżka grenadyna

0.50 szt. granat

1 szt. jajko

250 mleko

2 łyżka miód

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

1 szcz. sól

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżka olej rzepakowy

Przygotowanie


1

Avocado obieramy, pozbywając się pestki. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy, miód, dżem, skórkę i sok z limonki i blendujemy na gładki mus.

2

Na koniec dodajemy nasiona lnu i mieszamy.

3

Odstawiamy do schłodzenia na ok. 2 godziny.

4

Przed podaniem, mus wykładamy do naczynia, na niego wykładamy jogurt grecki, który skrapiamy grenadyną i przybieramy pestkami granatu i listkiem melisy

5

NALEŚNIKI: mleko, jajko, sól i miód roztrzepujemy do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, a na końcu mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.

6

Ciasto naleśnikowe przelewamy do butelki z niedużym otworkiem na szczycie. Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową (bez oleju) wyciskamy ażurowe wzorki np. serduszka i suszymy z obu stron do pożądanego koloru i chrupkości.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły