Śniadaniowy mus z avocado i ażurowe naleśniki
maspexdigital
2
0 / 0
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. avocado
1 łyżka miód
2 łyżeczka nasiona lnu
3 łyżka dżem łowicz agrest kiwi
1 szcz. skórka z limonki
1 łyżka sok z limonki
1 szkl. jogurt grecki
2 łyżka grenadyna
0.50 szt. granat
1 szt. jajko
250 mleko
2 łyżka miód
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 szcz. sól
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżka olej rzepakowy
Przygotowanie
Avocado obieramy, pozbywając się pestki. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy, miód, dżem, skórkę i sok z limonki i blendujemy na gładki mus.
Na koniec dodajemy nasiona lnu i mieszamy.
Odstawiamy do schłodzenia na ok. 2 godziny.
Przed podaniem, mus wykładamy do naczynia, na niego wykładamy jogurt grecki, który skrapiamy grenadyną i przybieramy pestkami granatu i listkiem melisy
NALEŚNIKI: mleko, jajko, sól i miód roztrzepujemy do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, a na końcu mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
Ciasto naleśnikowe przelewamy do butelki z niedużym otworkiem na szczycie. Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową (bez oleju) wyciskamy ażurowe wzorki np. serduszka i suszymy z obu stron do pożądanego koloru i chrupkości.