Śniadaniowe gniazda z ziemniaków z jajkiem i boczkiem

EkspertOdKuchni
Śniadaniowe gniazda z ziemniaków z jajkiem i boczkiem

0

0 / 0

Rozpocznij dzień od wyjątkowego śniadania! Gniazda z ziemniaków z jajkiem i boczkiem to pyszna i efektowna propozycja, która zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To świetna alternatywa dla klasycznych jajek sadzonych i jajecznicy. Połączenie pieczonych ziemniaków z jajkiem, boczkiem i ciągnącą się mozzarellą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sycących i aromatycznych dań. To doskonała opcja na leniwe poranki, rodzinne śniadanie lub brunch ze znajomymi. Życzymy smacznego!

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

3 szt. duże ziemniaki

6 szt. jaja

6 szt. plastry boczku

100 g tarta mozarella

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki natrzeć oliwą, nakłuć nożem i posypać pieprzem oraz solą.

2

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 50-60 minut do miękkości.

3

Upieczone ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół. Wydrążyć z nich środek i umieścić w misce. Dodać masło i rozgnieść praską na purée.

4

Wydrążone ziemniaki nadziać purée, formując dołek na jajko.

5

Położyć plaster boczku i ugnieść. Wbić jajko, posypać tartym serem i oprószyć pieprzem.

6

Wstawić do piekarnika na ok. 10-15 minut, aż jajko się zetnie i ser zarumieni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły