Śniadaniowe gniazda z ziemniaków z jajkiem i boczkiem

EkspertOdKuchni

Rozpocznij dzień od wyjątkowego śniadania! Gniazda z ziemniaków z jajkiem i boczkiem to pyszna i efektowna propozycja, która zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To świetna alternatywa dla klasycznych jajek sadzonych i jajecznicy. Połączenie pieczonych ziemniaków z jajkiem, boczkiem i ciągnącą się mozzarellą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sycących i aromatycznych dań. To doskonała opcja na leniwe poranki, rodzinne śniadanie lub brunch ze znajomymi. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Rozpocznij dzień od wyjątkowego śniadania! Gniazda z ziemniaków z jajkiem i boczkiem to pyszna i efektowna propozycja, która zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To świetna alternatywa dla klasycznych jajek sadzonych i jajecznicy. Połączenie pieczonych ziemniaków z jajkiem, boczkiem i ciągnącą się mozzarellą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sycących i aromatycznych dań. To doskonała opcja na leniwe poranki, rodzinne śniadanie lub brunch ze znajomymi. Życzymy smacznego!
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 szt. duże ziemniaki
6 szt. jaja
6 szt. plastry boczku
100 g tarta mozarella
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki natrzeć oliwą, nakłuć nożem i posypać pieprzem oraz solą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 50-60 minut do miękkości.
Upieczone ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół. Wydrążyć z nich środek i umieścić w misce. Dodać masło i rozgnieść praską na purée.
Wydrążone ziemniaki nadziać purée, formując dołek na jajko.
Położyć plaster boczku i ugnieść. Wbić jajko, posypać tartym serem i oprószyć pieprzem.
Wstawić do piekarnika na ok. 10-15 minut, aż jajko się zetnie i ser zarumieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.