Śniadaniowe gniazda z cukinii z jajkami

Kotlin
Śniadaniowe gniazda z cukinii z jajkami

0

0 / 0

Śniadaniowe gniazda z cukinii z jajkami to lekka i sycąca propozycja, która zachwyci każdego, kto ceni nietypowe i smaczne posiłki. To idealny wybór na leniwe poranki lub jako zdrowa alternatywa dla klasycznych śniadań. Całość doskonale smakuje w towarzystwie pikantnego ketchupu i posiekanego szczypiorku. Życzymy smacznego!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. cukinia

4 szt. jajka kurze

50 g ser żółty starty

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło do smażenia

1 pęcz. szczypiorek do posypania

1 szt. ketchup kotlin pikantny

Przygotowanie


1

Cukinie umyj i pokrój obieraczką na cienkie, długie plastry. Lekko posól i odstaw na kilka minut, aby puściły wodę. Odciśnij z nadmiaru wody.

2

W misce wymieszaj cukinię z tartym serem, dopraw solą i pieprzem.

3

Na patelni rozgrzej oliwę lub masło. Formuj z masy cukiniowej małe gniazda i układaj je na patelni.

4

W każdym gnieździe zrób lekkie wgłębienie i wbij do niego jajko. Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu, aż białko się zestali, a żółtko pozostanie płynne.

5

Gotowe gniazda przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

6

Podawaj natychmiast, aby jajka pozostały płynne.

7

Danie najlepiej smakuje z ketchupem Kotlin.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły