Śniadaniowe gniazda z cukinii z jajkami
Kotlin
Śniadaniowe gniazda z cukinii z jajkami to lekka i sycąca propozycja, która zachwyci każdego, kto ceni nietypowe i smaczne posiłki. To idealny wybór na leniwe poranki lub jako zdrowa alternatywa dla klasycznych śniadań. Całość doskonale smakuje w towarzystwie pikantnego ketchupu i posiekanego szczypiorku. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Śniadaniowe gniazda z cukinii z jajkami to lekka i sycąca propozycja, która zachwyci każdego, kto ceni nietypowe i smaczne posiłki. To idealny wybór na leniwe poranki lub jako zdrowa alternatywa dla klasycznych śniadań. Całość doskonale smakuje w towarzystwie pikantnego ketchupu i posiekanego szczypiorku. Życzymy smacznego!
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. cukinia
4 szt. jajka kurze
50 g ser żółty starty
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. masło do smażenia
1 pęcz. szczypiorek do posypania
1 szt. ketchup kotlin pikantny
Przygotowanie
Cukinie umyj i pokrój obieraczką na cienkie, długie plastry. Lekko posól i odstaw na kilka minut, aby puściły wodę. Odciśnij z nadmiaru wody.
W misce wymieszaj cukinię z tartym serem, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę lub masło. Formuj z masy cukiniowej małe gniazda i układaj je na patelni.
W każdym gnieździe zrób lekkie wgłębienie i wbij do niego jajko. Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu, aż białko się zestali, a żółtko pozostanie płynne.
Gotowe gniazda przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj natychmiast, aby jajka pozostały płynne.
Danie najlepiej smakuje z ketchupem Kotlin.