Śniadaniowe batoniki z ziaren i figowego dżemu
maspexdigital
Pyszne, zdrowe batoniki śniadaniowe bez cukru to doskonała alternatywa dla powszechnie dostępnych słodyczy. Migdały, orzechy i pestki mielimy. Dodajemy do nich dżem, kakao, cynamon, sól i mieszamy. Powstałą masę wykładamy na blachę lub płaski pojemnik i zostawiamy na noc w pojemniku. Rano tniemy ciasto na batoniki i dekorujemy wedle uznania. Zdrowe batoniki domowej roboty to idealna przekąska do pracy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
493
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne, zdrowe batoniki śniadaniowe bez cukru to doskonała alternatywa dla powszechnie dostępnych słodyczy. Migdały, orzechy i pestki mielimy. Dodajemy do nich dżem, kakao, cynamon, sól i mieszamy. Powstałą masę wykładamy na blachę lub płaski pojemnik i zostawiamy na noc w pojemniku. Rano tniemy ciasto na batoniki i dekorujemy wedle uznania. Zdrowe batoniki domowej roboty to idealna przekąska do pracy.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
80 g migdały
80 g orzechy laskowe
2 łyżka ziarna słonecznika
2 łyżecz. kakao decomorreno
1 opak. dżem łowicz 100% z owoców figa
1 szczyp. sól
1 szczyp. cynamon
Przygotowanie
Migdały, pestki i orzechy mielimy na niezbyt drobne kawałki.
Dodajemy dżem Łowicz 100% z owoców figa, a także kakao, cynamon, sól i dokładnie mieszamy.
Powstałą jednolitą masę przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia płaskiego pojemnika. Wstawiamy na noc do lodówki lub zamrażalnika.
Rano wyjmujemy i kroimy na prostokątne batoniki. Owijamy w paseczki papieru do pieczenia, przewiązujemy sznurkiem lub wstążeczką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
493
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.