Śniadaniowe batoniki z ziaren i figowego dżemu
maspexdigital
0
0 / 0
Pyszne, zdrowe batoniki śniadaniowe bez cukru to doskonała alternatywa dla powszechnie dostępnych słodyczy. Migdały, orzechy i pestki mielimy. Dodajemy do nich dżem, kakao, cynamon, sól i mieszamy. Powstałą masę wykładamy na blachę lub płaski pojemnik i zostawiamy na noc w pojemniku. Rano tniemy ciasto na batoniki i dekorujemy wedle uznania. Zdrowe batoniki domowej roboty to idealna przekąska do pracy.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
80 g migdały
80 g orzechy laskowe
2 łyżka ziarna słonecznika
2 łyżeczka kakao decomorreno
1 opak. dżem łowicz 100% z owoców figa
1 szcz. sól
1 szcz. cynamon
Przygotowanie
Migdały, pestki i orzechy mielimy na niezbyt drobne kawałki.
Dodajemy dżem Łowicz 100% z owoców figa, a także kakao, cynamon, sól i dokładnie mieszamy.
Powstałą jednolitą masę przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia płaskiego pojemnika. Wstawiamy na noc do lodówki lub zamrażalnika.
Rano wyjmujemy i kroimy na prostokątne batoniki. Owijamy w paseczki papieru do pieczenia, przewiązujemy sznurkiem lub wstążeczką.