Śniadaniowa tortilla z serka wiejskiego

EkspertOdKuchni
Śniadaniowa tortilla z serka wiejskiego

0

0 / 0

Potrzebujesz pomysłu na szybkie, zdrowe i sycące śniadanie? Śniadaniowa tortilla z serka wiejskiego to strzał w dziesiątkę! Jest bogata w białko, a dodatkowo zapewnia energię na cały poranek. To idealny wybór dla osób dbających o zdrową dietę. Gotowa tortilla sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale i jako lekka przekąska w ciągu dnia lub na szybki lunch w biegu. Smacznego!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Tortilla

2 szt. serek wiejski

2 szt. jaja

1 szczyp. bazylia suszona

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Dodatki

4 szt. liście sałaty rzymskiej

1 szt. pomidor

0.50 szt. ogórek

4 szt. plastry szynki

4 szt. plastry sera żółtego

150 g serek śmietankowy

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

W misce umieścić składniki na tortillę. Zmiksować na jednolitą masę za pomocą blendera.

2

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka natłuścić papier olejem.

3

Wlać masę na natłuszczony papier i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni.

4

Upieczoną tortillę podzielić na cztery równe części.

5

Każdą część posmarować serkiem śmietankowym. Następnie ułożyć ser oraz szynkę, pokrojone warzywa i doprawić pieprzem i solą. Zwinąć w rulon.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły