Śniadaniowa tortilla z serka wiejskiego

EkspertOdKuchni

Potrzebujesz pomysłu na szybkie, zdrowe i sycące śniadanie? Śniadaniowa tortilla z serka wiejskiego to strzał w dziesiątkę! Jest bogata w białko, a dodatkowo zapewnia energię na cały poranek. To idealny wybór dla osób dbających o zdrową dietę. Gotowa tortilla sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale i jako lekka przekąska w ciągu dnia lub na szybki lunch w biegu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Potrzebujesz pomysłu na szybkie, zdrowe i sycące śniadanie? Śniadaniowa tortilla z serka wiejskiego to strzał w dziesiątkę! Jest bogata w białko, a dodatkowo zapewnia energię na cały poranek. To idealny wybór dla osób dbających o zdrową dietę. Gotowa tortilla sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale i jako lekka przekąska w ciągu dnia lub na szybki lunch w biegu. Smacznego!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Tortilla
2 szt. serek wiejski
2 szt. jaja
1 szczyp. bazylia suszona
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Dodatki
4 szt. liście sałaty rzymskiej
1 szt. pomidor
0.50 szt. ogórek
4 szt. plastry szynki
4 szt. plastry sera żółtego
150 g serek śmietankowy
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka olej
Przygotowanie
W misce umieścić składniki na tortillę. Zmiksować na jednolitą masę za pomocą blendera.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka natłuścić papier olejem.
Wlać masę na natłuszczony papier i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni.
Upieczoną tortillę podzielić na cztery równe części.
Każdą część posmarować serkiem śmietankowym. Następnie ułożyć ser oraz szynkę, pokrojone warzywa i doprawić pieprzem i solą. Zwinąć w rulon.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.