Śniadaniowa kanapka z pastą warzywną Łowicz
Tiktok
Śniadaniowa kanapka z pastą warzywną Łowicz to propozycja idealna na weekendowe śniadanie. Chrupiące pieczywo z serem, szynką i pastą warzywną idealnie komponuje się z sosem serowym i jajkiem, tworząc wiele warstw przenikających się smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Śniadaniowa kanapka z pastą warzywną Łowicz to propozycja idealna na weekendowe śniadanie. Chrupiące pieczywo z serem, szynką i pastą warzywną idealnie komponuje się z sosem serowym i jajkiem, tworząc wiele warstw przenikających się smaków.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. bułka lub bagietka
1 szt. pasta warzywna łowicz
6 szt. plastry szynki
4 szt. ogórki konserwowe krakus
8 szt. plastry sera żółtego
1 szt. jajko
1 pęcz. szczypiorek
Sos serowy
30 g masło
1 łyżka mąka
100 ml mleko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. papryka wędzona
1 łyżka musztarda
4 szt. plastry sera żółtego
Przygotowanie
Ztostuj przekrojoną bułkę na patelni z rozpuszczonym wcześniej masłem.
Posmaruj bułkę pastą warzywną Łowicz z obu stron.
Dodaj kilka plastrów szynki.
Dodaj pokrojone ogórki konserwowe Krakus.
Roztop kilka plastrów sera na patelni i dodaj do środka kanapki.
Złóż kanapkę.
Przygotuj sos serowy. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż. Dodaj przyprawy, następnie mleko i łyżkę musztardy.
Do ciepłego sosu dodaj kilka plasterków sera żółtego i podgrzewaj całość, aż do rozpuszczenia sera, cały czas mieszając.
Na żeliwnej lub metalowej patelni rozpuść masło i połóż kanapkę. Na górę kanapki połóż kilka plasterków sera i polej sosem serowym.
Po chwili podsmażenia włóż kanapkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Uwaga: patelnia musi być przystosowana do pieczenia w piekarniku. Jeśli Twoja nie jest, przełóż kanapkę na blachę do pieczenia.
Na drugiej patelni zrób jajko sadzone.
Wyjmij po kilku minutach kanapkę, podaj ją na talerzu, a na górę połóż jajko sadzone.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.