Smoked chimichurri z żurawiną

Łowicz

Wyjątkowe chimichurri z nutą dymu i słodyczą żurawiny zachwyci każde podniebienie. Świeże zioła, lekka kwasowość i owocowa głębia tworzą sos, który odmieni nawet zwykłe potrawy i sprawi, że będziesz chciał sięgnąć po więcej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wyjątkowe chimichurri z nutą dymu i słodyczą żurawiny zachwyci każde podniebienie. Świeże zioła, lekka kwasowość i owocowa głębia tworzą sos, który odmieni nawet zwykłe potrawy i sprawi, że będziesz chciał sięgnąć po więcej.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szkl. posiekana natka pietruszki
1 łyżecz. posiekana papryczka chili
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. szalotka
2 łyżecz. żurawina łowicz
0.50 szkl. oliwa z oliwek
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
100 ml woda
1 szt. kawałek rozżarzonego węgla dla aromatu
Przygotowanie
Posiekaj natkę pietruszki. Do słoika wsyp 4 łyżki, resztę odłóż na później.
Dodaj do słoika 2 łyżeczki posiekanego chilli.
Zalej całość 40 ml wody i odstaw na 5 minut, by smaki się przegryzły.
Dodaj 1 łyżkę posiekanego czosnku i 1 łyżeczkę posiekanej szalotki.
Dodaj 2 łyżeczki żurawiny Łowicz.
Wsyp pozostałą pietruszkę i zalej całość oliwą z oliwek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej pozostałą wodę, delikatnie wymieszaj.
Wrzuć rozżarzony kawałek węgla, przykryj, odczekaj 1–2 minuty, a następnie usuń węgiel.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.