Smoked chimichurri z żurawiną

Łowicz
 Smoked chimichurri z żurawiną

0

0 / 0

Wyjątkowe chimichurri z nutą dymu i słodyczą żurawiny zachwyci każde podniebienie. Świeże zioła, lekka kwasowość i owocowa głębia tworzą sos, który odmieni nawet zwykłe potrawy i sprawi, że będziesz chciał sięgnąć po więcej.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szkl. posiekana natka pietruszki

1 łyżecz. posiekana papryczka chili

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. szalotka

2 łyżecz. żurawina łowicz

0.50 szkl. oliwa z oliwek

0.50 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz

100 ml woda

1 szt. kawałek rozżarzonego węgla dla aromatu

Przygotowanie


1

Posiekaj natkę pietruszki. Do słoika wsyp 4 łyżki, resztę odłóż na później.

2

Dodaj do słoika 2 łyżeczki posiekanego chilli.

3

Zalej całość 40 ml wody i odstaw na 5 minut, by smaki się przegryzły.

4

Dodaj 1 łyżkę posiekanego czosnku i 1 łyżeczkę posiekanej szalotki.

5

Dodaj 2 łyżeczki żurawiny Łowicz.

6

Wsyp pozostałą pietruszkę i zalej całość oliwą z oliwek.

7

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

8

Wlej pozostałą wodę, delikatnie wymieszaj.

9

Wrzuć rozżarzony kawałek węgla, przykryj, odczekaj 1–2 minuty, a następnie usuń węgiel.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły