Example thumb
1

Składniki

0.5 Litra
Śmietanka kremowa 36%
0.75 Szklanki
mleko
1.5 Sztuki
CUKIER WANILIOWY
3 Sztuki
Galaretka
1 Łyżka
cukier
2 Łyżki
ŻELATYNA
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Namoczyć żelatynę w przegotowanym,zimnym mleku.
  2. 2 galaretki rozpuścić ,w szklance wody(każda galaretka ma być rozpuszczona osobno)gdy zastygnie ,pokroić w kostkę.
  3. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem (dokładamy pod koniec ubijania)
  4. Żelatynę namoczoną w mleku,podgrzać ciągle mieszając i rozpuścić
  5. (można zagotować)lekko przestudzić,wlać do ubitej śmietany,wymieszać dodać pokrojoną galaretkę(można dać swoje ulubione bakalie) i lekko wymieszać.
  6. Wlać do tortownicy(tortownicę wykładamy folia aluminiową(wtedy nie czuć ciasta blachą)
  7. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml przegotowanej gorącej wody. Studzimy ,gdy zacznie tężeć,zalewamy wierzch śmietanowca.
  8. Wcześniej jeżeli mamy ,możemy udekorować owocami i dopiero zalać galaretką.
  9. Jeżeli zrobimy w mniejszej tortownicy ciasto będzie wyższe.
  10. smacznego ,polecam.

Opis

Ten przepis ,pochodzi ze zbiorów mojej mamy,śmietanowiec jest bardzo dobry,polecam.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!