Śmietanowiec

malg
Śmietanowiec

3

3.5 / 45

Delikatny, śmietankowy sernik, lekki jak pianka. Polecamy sernik ze śmietany, który Was zachwyci.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

0.75 kost. margaryna zwykła

2 szkl. cukier

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

1500 śmietana 18%

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Składniki na ciasto: ¾ kostki margaryny, 1 szklankę cukru, 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

2

Składniki na masę śmietanową: 4 białka, 1 szklanka cukru, 3 duże śmietany 18% - 1500 ml, 2 budynie śmietankowe.

3

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części i zamrażamy.

4

4 białka ubijamy ze szklanką cukru, śmietanę mieszamy z dwoma torebkami budyniu i dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.

5

Na wysmarowaną tłuszczem blachę ścieramy na tarce 3 części ciasta, na ciasto wylewamy masę śmietanową, 4 część ciasta ścieramy na wierzch.

6

Pieczemy w 180 C około 60 minut.

7

Ciasto podajemy po całkowitym ostygnięciu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły