Śmietanowiec

malg

Śmietanowiec to delikatny, lekki i śmietankowy sernik, który idealnie sprawdzi się jako codzienny deser do kawy lub herbaty lub słodki poczęstunek na wyjątkowe okazje. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kremowych wypieków. Gotowe ciasto można udekorować ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
757
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
3.5 / 45
Śmietanowiec to delikatny, lekki i śmietankowy sernik, który idealnie sprawdzi się jako codzienny deser do kawy lub herbaty lub słodki poczęstunek na wyjątkowe okazje. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kremowych wypieków. Gotowe ciasto można udekorować ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.75 kostka margaryna zwykła
2 szkl. cukier
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
1500 śmietana 18%
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Składniki na ciasto: ¾ kostki margaryny, 1 szklankę cukru, 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
Składniki na masę śmietanową: 4 białka, 1 szklanka cukru, 3 duże śmietany 18% - 1500 ml, 2 budynie śmietankowe.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części i zamrażamy.
4 białka ubijamy ze szklanką cukru, śmietanę mieszamy z dwoma torebkami budyniu i dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę ścieramy na tarce 3 części ciasta, na ciasto wylewamy masę śmietanową, 4 część ciasta ścieramy na wierzch.
Pieczemy w 180 C około 60 minut.
Ciasto podajemy po całkowitym ostygnięciu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
757
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.