Śmietanowiec

malg
Śmietanowiec

3

3.5 / 45

Śmietanowiec to delikatny, lekki i śmietankowy sernik, który idealnie sprawdzi się jako codzienny deser do kawy lub herbaty lub słodki poczęstunek na wyjątkowe okazje. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kremowych wypieków. Gotowe ciasto można udekorować ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

0.75 kostka margaryna zwykła

2 szkl. cukier

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

1500 śmietana 18%

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Składniki na ciasto: ¾ kostki margaryny, 1 szklankę cukru, 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

2

Składniki na masę śmietanową: 4 białka, 1 szklanka cukru, 3 duże śmietany 18% - 1500 ml, 2 budynie śmietankowe.

3

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części i zamrażamy.

4

4 białka ubijamy ze szklanką cukru, śmietanę mieszamy z dwoma torebkami budyniu i dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.

5

Na wysmarowaną tłuszczem blachę ścieramy na tarce 3 części ciasta, na ciasto wylewamy masę śmietanową, 4 część ciasta ścieramy na wierzch.

6

Pieczemy w 180 C około 60 minut.

7

Ciasto podajemy po całkowitym ostygnięciu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły