Śmietanowiec

m7
Śmietanowiec

0

0 / 0

Jeśli nie wiesz, jakie smak ciasta wybrać na rodzinne spotkanie to polecamy śmietanowiec. Jego smak zadowoli wszystkich, a do tego jest nieskomplikowane do wykonania.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

200 mleko uht 3,2%

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. krem karpatka

1 łyżka cukier waniliowy

15 dek. cukier

10 dek. mąka pszenna tortowa

10 dek. mąka ziemniaczana

50 dek. twaróg chudy

Przygotowanie


1

Żółtka należy oddzielić od białek i utrzeć je z trzema łyżkami wrzątku, cukrem białym i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2

Białka jaj ubić na sztywną pianę. Mąkę pszenną zaś połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać.

3

Przesiać do masy z żółtek i ostrożnie wymieszać. Na koniec dodawać porcjami pianę z białek i wymieszać delikatnie (ręcznie, nie mikserem). Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem blachy i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni.

4

Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno. Krem w proszku rozprowadzić mlekiem i ubić wg wskazówek podanych na opakowaniu. Do kremu dodać zmielony dwukrotnie twaróg i wymieszać na gładką, jednolitą masę.

5

Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietanę. Biszkopt należy przekroić na trzy blaty. Każdy z nich przełożyć masą śmietanowo - twarogową. Wierzch i boki posmarować kremem i posypać okruszkami z ciasta biszkoptowego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły