Śmietanowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Śmietanowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976955258.jpeg&w=3840&q=75)
Jeśli nie wiesz, jakie smak ciasta wybrać na rodzinne spotkanie to polecamy śmietanowiec. Jego smak zadowoli wszystkich, a do tego jest nieskomplikowane do wykonania.
0
0 / 0
Jeśli nie wiesz, jakie smak ciasta wybrać na rodzinne spotkanie to polecamy śmietanowiec. Jego smak zadowoli wszystkich, a do tego jest nieskomplikowane do wykonania.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
200 mleko uht 3,2%
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. krem karpatka
1 łyżka cukier waniliowy
15 dag. cukier
10 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. mąka ziemniaczana
50 dag. twaróg chudy
Przygotowanie
Żółtka należy oddzielić od białek i utrzeć je z trzema łyżkami wrzątku, cukrem białym i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Mąkę pszenną zaś połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Przesiać do masy z żółtek i ostrożnie wymieszać. Na koniec dodawać porcjami pianę z białek i wymieszać delikatnie (ręcznie, nie mikserem). Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem blachy i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno. Krem w proszku rozprowadzić mlekiem i ubić wg wskazówek podanych na opakowaniu. Do kremu dodać zmielony dwukrotnie twaróg i wymieszać na gładką, jednolitą masę.
Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietanę. Biszkopt należy przekroić na trzy blaty. Każdy z nich przełożyć masą śmietanowo - twarogową. Wierzch i boki posmarować kremem i posypać okruszkami z ciasta biszkoptowego.