Śmietanowe świderki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
plogos67
![Śmietanowe świderki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975160937.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
40 dag. makaron lubella świderki
1 szt. brokuły
1 szt. cebula
4 łyżka śmietana 18%
15 dag. sera rokpol
3 szczyp. parmezan tarty
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. oliwa
Przygotowanie
makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
różyczki brokułu odciąć od łodygi, a następnie je blanszujemy
cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy na drobno, albo przeciągamy przez praskę. Na patelni na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli
dodajemy brokuł i chwilę podsmażamy. Dodajemy śmietanę,
mieszając co chwilę dodajemy ser rokpol (ser należy wcześniej pokroić na drobne kawałki, aby szybciej rozpuścił się)
całość przyprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy makaron i chwilę podsmażamy. Makaron przed podaniem posypujemy startym parmezanem