Śmietankowy sernik z musem truskawkowym
MarcinPedzikowski
Klasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny.
0
0 / 0
Klasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny.
20
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
100 g masło
200 g mąka pszenna tortowa lubella
70 g cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szcz. sól
1 kg ser biały (z kubełka)
250 g serek mascarpone
4 szt. jaja kurze całe
140 g cukier
35 g budyń śmietankowy
60 g mleko w proszku
200 mleko uht 3,2%
9 aromat śmietankowy
200 g truskawki
300 g dżem truskawkowy łowicz
2 łyżka cukier
125 woda
1 szt. galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyna
Przygotowanie
1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i jajko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.
2. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mleko w proszku i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem do postaci musu, dodać wodę, dżem truskawkowy, cukier i zagotować. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.
4. Wystudzony sernik polać tężejącym musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wierzch udekorować truskawkami.