Śmietankowy sernik z musem truskawkowym
MarcinPedzikowski
Klasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
358
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Klasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny.
20
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
100 g masło
200 g mąka pszenna tortowa lubella
70 g cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1 kg ser biały (z kubełka)
250 g serek mascarpone
4 szt. jaja kurze całe
140 g cukier
35 g budyń śmietankowy
60 g mleko w proszku
200 mleko uht 3,2%
9 aromat śmietankowy
200 g truskawki
300 g dżem truskawkowy łowicz
2 łyżka cukier
125 woda
1 szt. galaretka truskawkowa
1 łyżecz. żelatyna
Przygotowanie
1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i jajko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.
2. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mleko w proszku i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem do postaci musu, dodać wodę, dżem truskawkowy, cukier i zagotować. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.
4. Wystudzony sernik polać tężejącym musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wierzch udekorować truskawkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
358
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.