Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

MarcinPedzikowski
Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

0

0 / 0

Klasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny.

20

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

100 g masło

200 g mąka pszenna tortowa lubella

70 g cukier puder

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

1 kg ser biały (z kubełka)

250 g serek mascarpone

4 szt. jaja kurze całe

140 g cukier

35 g budyń śmietankowy

60 g mleko w proszku

200 mleko uht 3,2%

9 aromat śmietankowy

200 g truskawki

300 g dżem truskawkowy łowicz

2 łyżka cukier

125 woda

1 szt. galaretka truskawkowa

1 łyżeczka żelatyna

Przygotowanie


1

1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i jajko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.

2

2. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mleko w proszku i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

3

3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem do postaci musu, dodać wodę, dżem truskawkowy, cukier i zagotować. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.

4

4. Wystudzony sernik polać tężejącym musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wierzch udekorować truskawkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły