Smerfowy tort.

m7
Smerfowy tort.

1

0 / 0

Tort ten robiłam ostatnio na urodziny mojego synka.Jest dość prosty w wykonaniu i troszkę inny niż tradycyjne torty,ale bardzo dobry na upalne dni.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 l mleko skondensowane niskoslodzone

2 szkl. woda

4 szt. jaja

1 szt. galaretka malinowa

1 szt. galaretka pomarańczowa

1 szt. puszka dowolnych owoców w syropie

1 szt. opakowanie pianek smerfowych do dekoracji

1 szt. opakowanie żelek do dekoracji

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka bułka tarta

2 łyżka masło

15 dek. cukier

15 dek. mąka pszenna tortowa

15 dek. maliny

Przygotowanie


1

Ciasto;

2

białka z cukrem ubić na pianę,dodawać stopniowo po jednym żółtku.

3

mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.

4

dodawać małymi porcjami do masy jajecznej,całość delikatnie wymieszać.

5

ciasto przelać do tortownicy wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.

6

piec ok 30 minut w 180 stopniach.

7

po wystudzeniu przekroić na połowę.(biszkopt jest dobrze upiec dzień wcześniej)

8

masa;

9

każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody.

10

mleko podzielić na połowę.

11

pierwszą połowę mleka ubić z zimną ale jeszcze nietężejącą galaretką malinową.

12

na pierwszy spód wylać mleczko malinowe ,a następnie wyłożyć na nie maliny.

13

przykryć drugi krążkiem ciasta ,wyłożyć część mleczka pomarańczowego (przyrządzić jak mleczko malinowe).

14

na wierzch wyłożyć owoce z syropu(porządnie odsączone) i zalać resztą mleczka .

15

dekorować według uznania.

16

należy pamiętać aby ciasto przekładać już lekko tężejącym mleczkiem ,nie płynnym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły