Smażony szczupak
m7
Zarówno na Wigilię jak i na co dzień.
0
3.5 / 2
Zarówno na Wigilię jak i na co dzień.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 olej słonecznikowy
1.50 kg szczupak świeży
5 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. przyprawa do ryb
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. bułka tarta
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka nać pietruszki
3 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Szczupaka oczyścić, pokroić na porcje i dokładnie umyć. Następnie osuszyć go i pokroić na porcje.
Porcje szczupaka skrapiać sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem czarnym mielonym.
Tak przygotowanego odstawić na co najmniej godzinę. Następnie rozgrzać tłuszcz na patelni.
Szczupaka panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Po usmażeniu układać na półmisku i posypać posiekaną natką pietruszki.