Smażony szczupak

m7
Smażony szczupak

0

3.5 / 2

Zarówno na Wigilię jak i na co dzień.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

50 olej słonecznikowy

1.50 kg szczupak świeży

5 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka przyprawa do ryb

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. bułka tarta

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka nać pietruszki

3 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Szczupaka oczyścić, pokroić na porcje i dokładnie umyć. Następnie osuszyć go i pokroić na porcje.

2

Porcje szczupaka skrapiać sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem czarnym mielonym.

3

Tak przygotowanego odstawić na co najmniej godzinę. Następnie rozgrzać tłuszcz na patelni.

4

Szczupaka panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć z każdej strony na złotobrązowy kolor.

5

Po usmażeniu układać na półmisku i posypać posiekaną natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły