Smażony szczupak
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Smażony szczupak](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973702849.jpeg&w=3840&q=75)
Zarówno na Wigilię jak i na co dzień.
0
3.5 / 2
Zarówno na Wigilię jak i na co dzień.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 olej słonecznikowy
1.50 kg szczupak świeży
5 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. przyprawa do ryb
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. bułka tarta
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka nać pietruszki
3 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Szczupaka oczyścić, pokroić na porcje i dokładnie umyć. Następnie osuszyć go i pokroić na porcje.
Porcje szczupaka skrapiać sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem czarnym mielonym.
Tak przygotowanego odstawić na co najmniej godzinę. Następnie rozgrzać tłuszcz na patelni.
Szczupaka panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Po usmażeniu układać na półmisku i posypać posiekaną natką pietruszki.