Smażony ryż z kimchi

EkspertOdKuchni
Smażony ryż z kimchi

0

0 / 0

Smażony ryż z kimchi to klasyczne danie kuchni koreańskiej, które łączy sobie smażony ryż wraz z kimchi — koreańską kiszoną kapustę. To idealny wybór dla wszystkich fanów orientalnych smaków i osób, które cenią sobie wyraziste i kwaśno-pikantne dania.

9

Składniki

29 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g ryż jaśminowy

1 szkl. kimchi

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. seler naciowy

1 szt. olej do smażenia

1 szt. szczypiorek do posypania

1 szt. jajko

1 łyżka sos sojowy

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę, seler naciowy i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy odsączone kimchi, zostawiając zalewę na później. Smażymy przez chwilę.

3

Do kimchi dodajemy ugotowany ryż i sos sojowy. Smażymy przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sok z kimchi i smażymy jeszcze przez chwilę bez mieszania tak, aby powstała skorupka z ryżu.

4

Po usmażeniu ryżu z kimchi przekładamy całość na talerz, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i podajemy z jajkiem sadzonym.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły