Smażony ryż z kimchi
EkspertOdKuchni
Smażony ryż z kimchi to klasyczne danie kuchni koreańskiej, które łączy sobie smażony ryż wraz z kimchi — koreańską kiszoną kapustę. To idealny wybór dla wszystkich fanów orientalnych smaków i osób, które cenią sobie wyraziste i kwaśno-pikantne dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
547
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smażony ryż z kimchi to klasyczne danie kuchni koreańskiej, które łączy sobie smażony ryż wraz z kimchi — koreańską kiszoną kapustę. To idealny wybór dla wszystkich fanów orientalnych smaków i osób, które cenią sobie wyraziste i kwaśno-pikantne dania.
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 g ryż jaśminowy
1 szkl. kimchi
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. seler naciowy
1 szt. olej do smażenia
1 szt. szczypiorek do posypania
1 szt. jajko
1 łyżka sos sojowy
Przygotowanie
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę, seler naciowy i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy odsączone kimchi, zostawiając zalewę na później. Smażymy przez chwilę.
Do kimchi dodajemy ugotowany ryż i sos sojowy. Smażymy przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sok z kimchi i smażymy jeszcze przez chwilę bez mieszania tak, aby powstała skorupka z ryżu.
Po usmażeniu ryżu z kimchi przekładamy całość na talerz, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i podajemy z jajkiem sadzonym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
547
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.