SMAŻONY KARP
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![SMAŻONY KARP](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975124810.jpeg&w=3840&q=75)
aby karp był smaczniejszy , dodaj do panierki szczyptę tymianku lub rozmarynu.
1
0 / 0
aby karp był smaczniejszy , dodaj do panierki szczyptę tymianku lub rozmarynu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. papryka czerwona słodka
1 szkl. kefir 2%
0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. olej
0.50 szkl. bułka tarta
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. korzeń chrzanu
2 szt. karp świeży
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Teraz obierz chrzan, umyj go, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny, wiórkami chrzanu posyp rybę.
Karpie- małe sztuki wypatrosz, umyj i pokrój w dzwonki. Kefir przypraw solą i pieprzem. Rybę włóż do miski, zalej kefirem i wstaw na godzinę do lodówki.
Jajko rozbełtaj z papryką. Kawałki ryby dokładnie osącz, po czym panieruj kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzwonki smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.