Smażony dorsz na spaghetti z cukinii

EkspertOdKuchni
Smażony dorsz na spaghetti z cukinii

0

0 / 0

Smażony dorsz ze spaghetti z cukinii z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej i smacznej kuchni. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację, szczególnie w cieplejsze dni, gdy chcemy zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Połączenie smażonego dorsza z cukinią to pełnowartościowe danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale i aromatem. Smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g filet z dorsza

1 łyżecz. słodka papryka w proszku

1 łyżecz. kurkuma

1 łyżecz. ostra papryka w proszku

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

0.25 szkl. bulion warzywny

150 śmietana 30%

1 pęcz. szczypiorek

400 g cukinia

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Filet z dorsza oczyść z ewentualnych ości, pokrój go na mniejsze kawałki, a następnie obtocz w mieszance mąki pszennej, słodkiej papryki, ostrej papryki i kurkumy.

2

W dużym rondlu podgrzej bulion warzywny, dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos się zagęści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i smaż go przez chwilę, aż zacznie wydzielać aromat.

4

Dodaj obtoczone kawałki dorsza na patelnię i smaż je z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące.

5

Używając obieraczki julienne, obierz cukinię na cienkie nitki, imitujące spaghetti.

6

Dodaj nitki cukinii do sosu śmietanowego, mieszaj delikatnie i gotuj przez kilka minut, aż cukinia będzie miękka, ale jeszcze lekko chrupiąca.

7

Na koniec dodaj posiekany szczypiorek do sosu i wymieszaj wszystko razem.

8

Wyłóż spaghetti z cukinii na talerz, a na wierzchu połóż usmażonego dorsza. Całość polej sosem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły