Smażony dorsz na spaghetti z cukinii
EkspertOdKuchni
Smażony dorsz ze spaghetti z cukinii z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej i smacznej kuchni. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację, szczególnie w cieplejsze dni, gdy chcemy zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Połączenie smażonego dorsza z cukinią to pełnowartościowe danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale i aromatem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
492
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smażony dorsz ze spaghetti z cukinii z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej i smacznej kuchni. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację, szczególnie w cieplejsze dni, gdy chcemy zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Połączenie smażonego dorsza z cukinią to pełnowartościowe danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale i aromatem. Smacznego!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g filet z dorsza
1 łyżecz. słodka papryka w proszku
1 łyżecz. kurkuma
1 łyżecz. ostra papryka w proszku
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
0.25 szkl. bulion warzywny
150 śmietana 30%
1 pęcz. szczypiorek
400 g cukinia
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Filet z dorsza oczyść z ewentualnych ości, pokrój go na mniejsze kawałki, a następnie obtocz w mieszance mąki pszennej, słodkiej papryki, ostrej papryki i kurkumy.
W dużym rondlu podgrzej bulion warzywny, dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos się zagęści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i smaż go przez chwilę, aż zacznie wydzielać aromat.
Dodaj obtoczone kawałki dorsza na patelnię i smaż je z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące.
Używając obieraczki julienne, obierz cukinię na cienkie nitki, imitujące spaghetti.
Dodaj nitki cukinii do sosu śmietanowego, mieszaj delikatnie i gotuj przez kilka minut, aż cukinia będzie miękka, ale jeszcze lekko chrupiąca.
Na koniec dodaj posiekany szczypiorek do sosu i wymieszaj wszystko razem.
Wyłóż spaghetti z cukinii na talerz, a na wierzchu połóż usmażonego dorsza. Całość polej sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
492
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.