Smażonka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Smażonka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976997673.jpeg&w=3840&q=75)
Smażone ziemniaczki, rzadko kto ich nie lubi :)
0
0 / 0
Smażone ziemniaczki, rzadko kto ich nie lubi :)
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól
600 g ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. fasola czerwona konserwowa
2 łyżka olej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy tak, aby były lekko twardawe. Odcedzamy i wykładamy na talerz aby wyschły i odrobinę przestygły.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Fasolę odcedzamy z zalewy i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
Do podsmażonej cebuli wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki i fasolę. Smażymy jeszcze trochę, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaczki się zarumienią.
Pod koniec smażenia wbijamy jaja, doprawiamy solą lub jarzynką jeśli to konieczne, i posypujemy ulubionymi przyprawami.
Potrawę najlepiej podawać z surówką.