Smażonka

m7
Smażonka

0

0 / 0

Smażone ziemniaczki, rzadko kto ich nie lubi :)

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szczyp. sól

600 g ziemniaki

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. fasola czerwona konserwowa

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy tak, aby były lekko twardawe. Odcedzamy i wykładamy na talerz aby wyschły i odrobinę przestygły.

2

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.

3

Fasolę odcedzamy z zalewy i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.

4

Do podsmażonej cebuli wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki i fasolę. Smażymy jeszcze trochę, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaczki się zarumienią.

5

Pod koniec smażenia wbijamy jaja, doprawiamy solą lub jarzynką jeśli to konieczne, i posypujemy ulubionymi przyprawami.

6

Potrawę najlepiej podawać z surówką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

474

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły