Smażone zielone pomidory

m7
Smażone zielone pomidory

0

0 / 0

Zainspirował mnie film Smażone zielone pomidory, z 1991 roku, w reżyserii Jona Avneta, zrealizowany na podstawie powieści Fannie Flagg. Ważne jest, aby wybierać białawe, a nie mocno zielone pomidory i kroić w nie za grube plastry.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. bazylia

0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. bułka tarta

3 szt. pomidory zielone

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Pomidory pokroić w grube plastry. Jajko rozkłócić.

2

Najpierw obtaczać w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej.

3

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

216

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły