Smażone zielone pomidory
m7
Zainspirował mnie film Smażone zielone pomidory, z 1991 roku, w reżyserii Jona Avneta, zrealizowany na podstawie powieści Fannie Flagg. Ważne jest, aby wybierać białawe, a nie mocno zielone pomidory i kroić w nie za grube plastry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
216
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zainspirował mnie film Smażone zielone pomidory, z 1991 roku, w reżyserii Jona Avneta, zrealizowany na podstawie powieści Fannie Flagg. Ważne jest, aby wybierać białawe, a nie mocno zielone pomidory i kroić w nie za grube plastry.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. bazylia
0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. bułka tarta
3 szt. pomidory zielone
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Pomidory pokroić w grube plastry. Jajko rozkłócić.
Najpierw obtaczać w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
216
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.