Smażone zielone pomidory
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Smażone zielone pomidory](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975671026.jpeg&w=3840&q=75)
Zainspirował mnie film Smażone zielone pomidory, z 1991 roku, w reżyserii Jona Avneta, zrealizowany na podstawie powieści Fannie Flagg. Ważne jest, aby wybierać białawe, a nie mocno zielone pomidory i kroić w nie za grube plastry.
0
0 / 0
Zainspirował mnie film Smażone zielone pomidory, z 1991 roku, w reżyserii Jona Avneta, zrealizowany na podstawie powieści Fannie Flagg. Ważne jest, aby wybierać białawe, a nie mocno zielone pomidory i kroić w nie za grube plastry.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. bazylia
0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. bułka tarta
3 szt. pomidory zielone
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Pomidory pokroić w grube plastry. Jajko rozkłócić.
Najpierw obtaczać w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.