Smażone warzywa po chińsku

m7
Smażone warzywa po chińsku

0

2.4 / 5

Smażone warzywa po chińsku w sosie. Podawać z ryżem.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.25 łyżecz. cukier

0.25 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. mąka ziemniaczana

1.50 szkl. fasolka zielona

0.50 szkl. pieczarki

0.50 szkl. wywar warzywny

1 szt. marchew

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

2 łyżka olej

1 łyżka sos sojowy

2 łyżka wino białe wytrawne

Przygotowanie


1

Składniki sosu wymieszać i odstawić.

2

Fasolę pociętą w ukośne paski i marchew pociętą w słupki gotować w małej ilości wody z solą i cukrem przez 5 min. Odcedzić, zalać zimną wodą, odstawić na 5 min. i osączyć.

3

Mocno rozgrzać olej, pieczarki pokrojone w paseczki smażyć przez 2 min, stale mieszając, dodać cebulę i czosnek - smażyć następne 2 min.

4

Z wywaru, mąki, sosu sojowego i wina zrobić sos. Sos zamieszać, wlać do warzyw, gotować aż zgęstnieje, stale mieszając

Wartości odżywcze na porcję


Energia

272

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły