Smażone warzywa po chińsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Smażone warzywa po chińsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973958427.jpeg&w=3840&q=75)
Smażone warzywa po chińsku w sosie. Podawać z ryżem.
0
2.4 / 5
Smażone warzywa po chińsku w sosie. Podawać z ryżem.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.25 łyżecz. cukier
0.25 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. mąka ziemniaczana
1.50 szkl. fasolka zielona
0.50 szkl. pieczarki
0.50 szkl. wywar warzywny
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
2 łyżka olej
1 łyżka sos sojowy
2 łyżka wino białe wytrawne
Przygotowanie
Składniki sosu wymieszać i odstawić.
Fasolę pociętą w ukośne paski i marchew pociętą w słupki gotować w małej ilości wody z solą i cukrem przez 5 min. Odcedzić, zalać zimną wodą, odstawić na 5 min. i osączyć.
Mocno rozgrzać olej, pieczarki pokrojone w paseczki smażyć przez 2 min, stale mieszając, dodać cebulę i czosnek - smażyć następne 2 min.
Z wywaru, mąki, sosu sojowego i wina zrobić sos. Sos zamieszać, wlać do warzyw, gotować aż zgęstnieje, stale mieszając