Smażone śledzie

Lubella
Smażone śledzie

0

0 / 0

Smażone śledzie to jedno z tych dań, które przywołuje smaki tradycyjnej kuchni, pełnej prostoty, a zarazem głębokiego smaku. Idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole, jak i na rodzinny obiad w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki. Śledzie w panierce są chrupiące, aromatyczne i delikatne w środku — z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom ryb.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. śledź solony

1 szt. jaja kurze całe

5 łyżka bułka tarta

4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka śmietanka kremowa 30%

4 łyżka olej

Przygotowanie


1

Śledzie wymoczyć, obrać ze skóry, odfiletować.

2

Tartą bułką wymieszać z mąką. Jajko roztrzepać ze śmietanką.

3

Filety śledziowe obtoczyć w bułce z mąką, zanurzyć w jajku ze śmietanką i ponownie obtoczyć.

4

Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem około 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

5

Usmażone filety przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

482

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły