Smażone śledzie
Lubella
Smażone śledzie to jedno z tych dań, które przywołuje smaki tradycyjnej kuchni, pełnej prostoty, a zarazem głębokiego smaku. Idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole, jak i na rodzinny obiad w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki. Śledzie w panierce są chrupiące, aromatyczne i delikatne w środku — z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom ryb.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smażone śledzie to jedno z tych dań, które przywołuje smaki tradycyjnej kuchni, pełnej prostoty, a zarazem głębokiego smaku. Idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole, jak i na rodzinny obiad w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki. Śledzie w panierce są chrupiące, aromatyczne i delikatne w środku — z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom ryb.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. śledź solony
1 szt. jaja kurze całe
5 łyżka bułka tarta
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka śmietanka kremowa 30%
4 łyżka olej
Przygotowanie
Śledzie wymoczyć, obrać ze skóry, odfiletować.
Tartą bułką wymieszać z mąką. Jajko roztrzepać ze śmietanką.
Filety śledziowe obtoczyć w bułce z mąką, zanurzyć w jajku ze śmietanką i ponownie obtoczyć.
Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem około 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Usmażone filety przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.