Smażone pory z jajkiem
EkspertOdKuchni
Smażone pory z jajkiem to szybkie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub lunch. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie ciekawe połączenia kulinarne. Delikatne pory w połączeniu z kremowym jajkiem i wyrazistym boczkiem z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych potraw, jak i osobom szukającym nowych inspiracji w kuchni. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
947
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
98
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smażone pory z jajkiem to szybkie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub lunch. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie ciekawe połączenia kulinarne. Delikatne pory w połączeniu z kremowym jajkiem i wyrazistym boczkiem z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych potraw, jak i osobom szukającym nowych inspiracji w kuchni. Życzymy smacznego!
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. duży por
1 pęcz. szczypiorek
100 ml olej
1 szczyp. cukier
2 szt. jajka kurze
8 szt. plastry boczku
3 łyżka majonez
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W wysokim naczyniu zmiksować blenderem drobno posiekany szczypiorek, szczyptę soli, cukru oraz olej.
Odstawić i przecedzić przez sitko. Zmiksowany szczypiorek, który został na sitku, wymieszać z majonezem.
Ugotować jajka na twardo i zetrzeć na tarce.
Boczek rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia i upiec w 180°C, aż stanie się chrupiący i brązowy.
Pory obrać, odciąć zielone części, dokładnie umyć i ugotować w wodzie z solą do miękkości.
Po ugotowaniu pory przeciąć wzdłuż na pół. Rozgrzać patelnię, dodać masło oraz sól i od strony cięcia usmażyć na złoto. Oprószyć pieprzem.
Na talerzu wyłożyć usmażone pory. Posypać tartym jajkiem oraz pokruszonym boczkiem. Polać olejem szczypiorkowym oraz majonezem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
947
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
98
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.