Smażone pory z jajkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Smażone pory z jajkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1716970053878.jpg&w=3840&q=75)
Smażone pory z jajkiem to szybkie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub lunch. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie ciekawe połączenia kulinarne. Delikatne pory w połączeniu z kremowym jajkiem i wyrazistym boczkiem z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych potraw, jak i osobom szukającym nowych inspiracji w kuchni. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Smażone pory z jajkiem to szybkie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub lunch. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie ciekawe połączenia kulinarne. Delikatne pory w połączeniu z kremowym jajkiem i wyrazistym boczkiem z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych potraw, jak i osobom szukającym nowych inspiracji w kuchni. Życzymy smacznego!
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. duży por
1 pęcz. szczypiorek
100 ml olej
1 szczyp. cukier
2 szt. jajka kurze
8 szt. plastry boczku
3 łyżka majonez
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W wysokim naczyniu zmiksować blenderem drobno posiekany szczypiorek, szczyptę soli, cukru oraz olej.
Odstawić i przecedzić przez sitko. Zmiksowany szczypiorek, który został na sitku, wymieszać z majonezem.
Ugotować jajka na twardo i zetrzeć na tarce.
Boczek rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia i upiec w 180°C, aż stanie się chrupiący i brązowy.
Pory obrać, odciąć zielone części, dokładnie umyć i ugotować w wodzie z solą do miękkości.
Po ugotowaniu pory przeciąć wzdłuż na pół. Rozgrzać patelnię, dodać masło oraz sól i od strony cięcia usmażyć na złoto. Oprószyć pieprzem.
Na talerzu wyłożyć usmażone pory. Posypać tartym jajkiem oraz pokruszonym boczkiem. Polać olejem szczypiorkowym oraz majonezem.