Smażone pory z jajkiem

EkspertOdKuchni
Smażone pory z jajkiem

1

0 / 0

Smażone pory z jajkiem to szybkie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub lunch. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie ciekawe połączenia kulinarne. Delikatne pory w połączeniu z kremowym jajkiem i wyrazistym boczkiem z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych potraw, jak i osobom szukającym nowych inspiracji w kuchni. Życzymy smacznego!

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. duży por

1 pęcz. szczypiorek

100 ml olej

1 szczyp. cukier

2 szt. jajka kurze

8 szt. plastry boczku

3 łyżka majonez

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W wysokim naczyniu zmiksować blenderem drobno posiekany szczypiorek, szczyptę soli, cukru oraz olej.

2

Odstawić i przecedzić przez sitko. Zmiksowany szczypiorek, który został na sitku, wymieszać z majonezem.

3

Ugotować jajka na twardo i zetrzeć na tarce.

4

Boczek rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia i upiec w 180°C, aż stanie się chrupiący i brązowy.

5

Pory obrać, odciąć zielone części, dokładnie umyć i ugotować w wodzie z solą do miękkości.

6

Po ugotowaniu pory przeciąć wzdłuż na pół. Rozgrzać patelnię, dodać masło oraz sól i od strony cięcia usmażyć na złoto. Oprószyć pieprzem.

7

Na talerzu wyłożyć usmażone pory. Posypać tartym jajkiem oraz pokruszonym boczkiem. Polać olejem szczypiorkowym oraz majonezem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

947

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

2

gram

Tłuszcze

98

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły