Smażone pory z jajkiem

EkspertOdKuchni
Smażone pory z jajkiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Smażone pory z jajkiem to szybkie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub lunch. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie ciekawe połączenia kulinarne. Delikatne pory w połączeniu z kremowym jajkiem i wyrazistym boczkiem z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych potraw, jak i osobom szukającym nowych inspiracji w kuchni. Życzymy smacznego!

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. duży por

1 pęcz. szczypiorek

100 ml olej

1 szczyp. cukier

2 szt. jajka kurze

8 szt. plastry boczku

3 łyżka majonez

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


W wysokim naczyniu zmiksować blenderem drobno posiekany szczypiorek, szczyptę soli, cukru oraz olej.

Odstawić i przecedzić przez sitko. Zmiksowany szczypiorek, który został na sitku, wymieszać z majonezem.

Ugotować jajka na twardo i zetrzeć na tarce.

Boczek rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia i upiec w 180°C, aż stanie się chrupiący i brązowy.

Pory obrać, odciąć zielone części, dokładnie umyć i ugotować w wodzie z solą do miękkości.

Po ugotowaniu pory przeciąć wzdłuż na pół. Rozgrzać patelnię, dodać masło oraz sól i od strony cięcia usmażyć na złoto. Oprószyć pieprzem.

Na talerzu wyłożyć usmażone pory. Posypać tartym jajkiem oraz pokruszonym boczkiem. Polać olejem szczypiorkowym oraz majonezem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

947

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

2

gram

Tłuszcze

98

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły