Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Pyszne, puszyste pierożki, których nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i zimno. Staram się przygotowywać taką ilość jedzenia, aby nic nie zostawało. Jeżeli jednak tak się stanie i oczywiście da się to zamrozić, tak robię i później wykorzystuje, gdy zaistnieje taka potrzeba. Farsz do pierogów z kapustą i pieczarkami stosuje w przygotowaniu następnych pierogów smażonych czy gotowanych lub jako dodatek do obiadu. Ciasto na pierogi, które mi zostało z braku farszu lub sił do lepienia również zamrażam, a następnie wyciągam i gdy się rozmrozi, rozwałkowuje, nadziewam i mam szybko zrobione pierogi. Pozostałą rozmrożoną masę makową również stosuje w innych ciastach/ciasteczkach. Z resztek ciastek robię ziemniaczki albo kulki kokosowe. Pieczone mięsa/wędliny, które zostały, dodaję do bigosu, zapiekanek lub pizzy. W mojej kuchni nic się nie marnuje! :)
Ciasto: |
|||
550 | Gramów | ||
![]() |
|||
50 | Gramów |
Drożdże świeże
|
|
1 | Łyżka |
cukier
|
|
1 | Łyżeczka |
sól
|
|
3 | Łyżki |
olej
|
|
200 | Mililitrów |
ciepła woda
|
|
200 | Mililitrów |
Wrząca woda
|
|
Farsz: |
|||
500 | Gramów |
kapusta kiszona
|
|
250 | Gramów |
pieczarki
|
|
1 | Sztuka | ||
1.5 | Łyżki |
masło
|
|
1 | Sztuka |
liść laurowy
|
|
2 | Sztuki |
ziele angielskie
|
|
1 | Szczypta |
kminek
|
|
1 | Szczypta |
Pieprz, sól do smaku
|
|
1 | Szczypta |
cukier
|
|
1 | Łyżeczka |
przyprawa maggi
|
|
1 | Szklanka |
woda
|
|
500 | Mililitrów |
Olej roślinny
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |