Smażone pierożki ze świątecznym farszem
patii.s
Pyszne, puszyste pierożki, których nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i zimno. Staram się przygotowywać taką ilość jedzenia, aby nic nie zostawało. Jeżeli jednak tak się stanie i oczywiście da się to zamrozić, tak robię i później wykorzystuje, gdy zaistnieje taka potrzeba. Farsz do pierogów z kapustą i pieczarkami stosuje w przygotowaniu następnych pierogów smażonych czy gotowanych lub jako dodatek do obiadu. Ciasto na pierogi, które mi zostało z braku farszu lub sił do lepienia również zamrażam, a następnie wyciągam i gdy się rozmrozi, rozwałkowuje, nadziewam i mam szybko zrobione pierogi. Pozostałą rozmrożoną masę makową również stosuje w innych ciastach/ciasteczkach. Z resztek ciastek robię ziemniaczki albo kulki kokosowe. Pieczone mięsa/wędliny, które zostały, dodaję do bigosu, zapiekanek lub pizzy. W mojej kuchni nic się nie marnuje! :)
0
5 / 1
Pyszne, puszyste pierożki, których nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i zimno. Staram się przygotowywać taką ilość jedzenia, aby nic nie zostawało. Jeżeli jednak tak się stanie i oczywiście da się to zamrozić, tak robię i później wykorzystuje, gdy zaistnieje taka potrzeba. Farsz do pierogów z kapustą i pieczarkami stosuje w przygotowaniu następnych pierogów smażonych czy gotowanych lub jako dodatek do obiadu. Ciasto na pierogi, które mi zostało z braku farszu lub sił do lepienia również zamrażam, a następnie wyciągam i gdy się rozmrozi, rozwałkowuje, nadziewam i mam szybko zrobione pierogi. Pozostałą rozmrożoną masę makową również stosuje w innych ciastach/ciasteczkach. Z resztek ciastek robię ziemniaczki albo kulki kokosowe. Pieczone mięsa/wędliny, które zostały, dodaję do bigosu, zapiekanek lub pizzy. W mojej kuchni nic się nie marnuje! :)
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
550 g mąka lubella puszysta poznańska
50 g drożdże świeże
1 łyżka cukier
1 łyżecz. sól
3 łyżka olej
200 ciepła woda
200 wrząca woda
500 g kapusta kiszona
250 g pieczarki
1 szt. cebula
1.50 łyżka masło
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szczyp. kminek
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szczyp. cukier
1 łyżecz. przyprawa maggi
1 szkl. woda
500 olej roślinny
Przygotowanie
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na 0,5 łyżki masła do odparowania płynu.
Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy kminek, ziele angielskie i liścia laurowego. Po zawrzeniu gotujemy chwilę bez przykrycia, następnie przykrywamy i gotujemy całość 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy uduszone pieczarki oraz cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na 1 łyżce masła. Mieszamy, całość dusimy jeszcze 1 godzinę (w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i przyprawą maggi.
W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól i 200 ml ciepłej wody - mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy olej i mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę, lekko mieszamy łyżką, wlewamy 200 ml wrzącej wody i dalej mieszamy, a następnie wyrabiamy rękoma. W razie potrzeby, gdy ciasto jest bardzo rzadkie, możemy dosypać odrobinę mąki.
Ciasto dzielimy na 24 równe części. Każdy kawałek rozpłaszczamy palcami na grubość 5 mm i nadziewamy farszem. Zlepiamy jak pierogi, a następnie miejsce zlepienia zawijamy pod spód.
Na patelnie nalewamy olej, aby przykrył połowę pierożka. Smażymy na średnim ogniu. Podajemy na ciepło (możemy podgrzać pierożki w piekarniku albo mikrofali) lub na zimno.