Smażone pierogi z rybą, pietruszką i orzechami włoskimi
mamajuki080506
Pyszne pierogi smażone, wypełnione farszem z ryby, orzechów włoskich i natki pietruszki. Podane z sosem pomidorowo warzywnym zdobędą serca każdego, kto ich skosztuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1524
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne pierogi smażone, wypełnione farszem z ryby, orzechów włoskich i natki pietruszki. Podane z sosem pomidorowo warzywnym zdobędą serca każdego, kto ich skosztuje.
21
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta poznańska
50 g masło roztopione
2 szt. jaja kurze całe
250 ciepła woda
1 łyżecz. sól
500 g filet z łososia
200 g orzechy włoskie
200 g cebula
5 łyżka posiekana natka pietruszki
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 łyżka przyprawa do ryb
4 szt. ogórki konserwowe krakus
1 l olej rzepakowy
1 szt. papryka czerwona
1 szt. marchew
1 łyżecz. świeży imbir
5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
3 łyżka cukier trzcinowy
60 ocet ryżowy
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Z mąki, ciepłej wody, roztopionego masła, soli i jajka zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe. Wyrabiamy kilka minut i odkładamy przykryte ściereczką, aby odpoczęło przed dalszą pracą.
Rybę (może być łosoś lub dorsz) przyprawiamy przyprawą do ryby i odkładamy w chłodne miejsce na 30 minut. Następnie pieczemy około 20 minut w piekarniku i studzimy. Zdejmujemy skórę i dzielimy widelcem na kawałki. Usuwamy wszystkie ości, jakie znajdziemy. Ważne, aby to zrobić, bo nawet filet może mieć pojedyncze ości.
Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na złoto na 2 łyżkach oleju. Ogórki konserwowe siekamy w kosteczkę. Orzechy włoskie drobno siekamy.
W misce mieszamy rybę, cebulkę, orzechy włoskie i ogórki konserwowe. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
Ciasto pierogowe cienko wałkujemy. Wykrawamy szklanką koła. Na każdym układamy łyżkę farszu rybnego i dokładnie sklejamy brzegi. Ważne, żeby farsz nie wychodził na zewnątrz, bo wówczas pierogi rozkleją się podczas smażenia. Przygotowane pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy czystą ściereczką, aby nie wysychały czekając na smażenie. Z podanych ilości powinno nam wyjść około 40-50 pierogów.
W patelni z wysokimi brzegami rozgrzewamy olej i smazymy pierogi z każdej strony na złoty kolor. Wyławiamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i po chwili przekładamy na ogrzany półmisek.
Przygotowujemy sos słodko-kwaśny. Paprykę kroimy w paseczki, marchew w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy starty na tarce imbir, paprykę i marchew i smażymy 4 minuty. Dodajemy ananasa pokrojonego w kawałeczki i smażymy minutę. Dodajemy wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną Lubella, ocet ryżowy, cukier i keczup pikantny Kotlin. Mieszamy dokładnie i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do usmażonych pierogów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1524
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.