Smażone pierogi z rybą, pietruszką i orzechami włoskimi

Lubella

Smażone pierogi z rybą, pietruszką i orzechami włoskimi to danie, które łączy tradycyjne ciasto pierogowe z nowoczesnym farszem. W środku znajdziesz pieczoną rybę, cebulę, orzechy i ogórki konserwowe, doprawione natką pietruszki. Pierogi smażone na złoto są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podane z domowym sosem słodko-kwaśnym z papryką, marchewką i ananasem stanowią idealny pomysł na obiad, kolację lub ciepłą przekąskę na przyjęcie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1524
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smażone pierogi z rybą, pietruszką i orzechami włoskimi to danie, które łączy tradycyjne ciasto pierogowe z nowoczesnym farszem. W środku znajdziesz pieczoną rybę, cebulę, orzechy i ogórki konserwowe, doprawione natką pietruszki. Pierogi smażone na złoto są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podane z domowym sosem słodko-kwaśnym z papryką, marchewką i ananasem stanowią idealny pomysł na obiad, kolację lub ciepłą przekąskę na przyjęcie.
23
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Ciasto
500 g mąka lubella puszysta poznańska
50 g masło roztopione
2 szt. jaja
250 ml ciepła woda
1 łyżecz. sól
Farsz
500 g filet z łososia
200 g orzechy włoskie
200 g cebula
1 pęcz. posiekana natka pietruszki
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 łyżka przyprawa do ryb
4 szt. ogórki konserwowe krakus
Sos słodko-kwaśny
1 szt. papryka czerwona
1 szt. marchew
200 g ananas z puszki
1 łyżecz. imbir tarty
2 łyżka olej
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka ocet ryżowy
3 łyżka
3 łyżka cukier trzcinowy
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj roztopione masło, jaja i stopniowo ciepłą wodę, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiaj kilka minut, przykryj ściereczką i zostaw na czas przygotowywania reszty składników.
Posyp filet przyprawą do ryby i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie upiecz w piekarniku przez około 20 minut, aż będzie dobrze upieczona. Studź, usuń skórę, ości, a rybę rozdrobnić widelcem.
Cebulę podsmaż na złoto na 1–2 łyżkach oleju. W misce połącz rybę, cebulę, orzechy, ogórki i natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj krążki (np. szklanką). Na każdy nałóż łyżkę farszu, dokładnie zlep brzegi i układaj na oprószonej mąką ściereczce, przykryte ściereczką – aby nie wysychały.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej. Smaż pierogi z obu stron na złoty kolor. Odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na osobnej patelni podgrzej olej, dodaj starty imbir, paprykę i marchew – smaż ok. 4 minuty. Dodaj ananasa i smaż kolejną minutę. Wlej rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, ocet, ketchup i cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Układaj usmażone pierogi na półmisku, podawaj gorące wraz z sosem słodko-kwaśnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1524
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.