Smażone pierogi z rybą, pietruszką i orzechami włoskimi

mamajuki080506
Smażone pierogi z rybą, pietruszką i orzechami włoskimi

0

0 / 0

Pyszne pierogi smażone, wypełnione farszem z ryby, orzechów włoskich i natki pietruszki. Podane z sosem pomidorowo warzywnym zdobędą serca każdego, kto ich skosztuje.

21

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta poznańska

50 g masło roztopione

2 szt. jaja kurze całe

250 ciepła woda

1 łyżecz. sól

500 g filet z łososia

200 g orzechy włoskie

200 g cebula

5 łyżka posiekana natka pietruszki

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

1 łyżka przyprawa do ryb

4 szt. ogórki konserwowe krakus

1 l olej rzepakowy

1 szt. papryka czerwona

1 szt. marchew

1 łyżecz. świeży imbir

5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

3 łyżka cukier trzcinowy

60 ocet ryżowy

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Z mąki, ciepłej wody, roztopionego masła, soli i jajka zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe. Wyrabiamy kilka minut i odkładamy przykryte ściereczką, aby odpoczęło przed dalszą pracą.

2

Rybę (może być łosoś lub dorsz) przyprawiamy przyprawą do ryby i odkładamy w chłodne miejsce na 30 minut. Następnie pieczemy około 20 minut w piekarniku i studzimy. Zdejmujemy skórę i dzielimy widelcem na kawałki. Usuwamy wszystkie ości, jakie znajdziemy. Ważne, aby to zrobić, bo nawet filet może mieć pojedyncze ości.

3

Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na złoto na 2 łyżkach oleju. Ogórki konserwowe siekamy w kosteczkę. Orzechy włoskie drobno siekamy.

4

W misce mieszamy rybę, cebulkę, orzechy włoskie i ogórki konserwowe. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.

5

Ciasto pierogowe cienko wałkujemy. Wykrawamy szklanką koła. Na każdym układamy łyżkę farszu rybnego i dokładnie sklejamy brzegi. Ważne, żeby farsz nie wychodził na zewnątrz, bo wówczas pierogi rozkleją się podczas smażenia. Przygotowane pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy czystą ściereczką, aby nie wysychały czekając na smażenie. Z podanych ilości powinno nam wyjść około 40-50 pierogów.

6

W patelni z wysokimi brzegami rozgrzewamy olej i smazymy pierogi z każdej strony na złoty kolor. Wyławiamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i po chwili przekładamy na ogrzany półmisek.

7

Przygotowujemy sos słodko-kwaśny. Paprykę kroimy w paseczki, marchew w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy starty na tarce imbir, paprykę i marchew i smażymy 4 minuty. Dodajemy ananasa pokrojonego w kawałeczki i smażymy minutę. Dodajemy wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną Lubella, ocet ryżowy, cukier i keczup pikantny Kotlin. Mieszamy dokładnie i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do usmażonych pierogów.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1524

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

125

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły