Smażone pierogi z rybą, pietruszką i orzechami włoskimi

Lubella
Smażone pierogi z rybą, pietruszką i orzechami włoskimi

0

0 / 0

Smażone pierogi z rybą, pietruszką i orzechami włoskimi to danie, które łączy tradycyjne ciasto pierogowe z nowoczesnym farszem. W środku znajdziesz pieczoną rybę, cebulę, orzechy i ogórki konserwowe, doprawione natką pietruszki. Pierogi smażone na złoto są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podane z domowym sosem słodko-kwaśnym z papryką, marchewką i ananasem stanowią idealny pomysł na obiad, kolację lub ciepłą przekąskę na przyjęcie.

23

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Ciasto

500 g mąka lubella puszysta poznańska

50 g masło roztopione

2 szt. jaja

250 ml ciepła woda

1 łyżecz. sól

Farsz

500 g filet z łososia

200 g orzechy włoskie

200 g cebula

1 pęcz. posiekana natka pietruszki

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

1 łyżka przyprawa do ryb

4 szt. ogórki konserwowe krakus

Sos słodko-kwaśny

1 szt. papryka czerwona

1 szt. marchew

200 g ananas z puszki

1 łyżecz. imbir tarty

2 łyżka olej

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka ocet ryżowy

3 łyżka

3 łyżka cukier trzcinowy

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj roztopione masło, jaja i stopniowo ciepłą wodę, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiaj kilka minut, przykryj ściereczką i zostaw na czas przygotowywania reszty składników.

2

Posyp filet przyprawą do ryby i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie upiecz w piekarniku przez około 20 minut, aż będzie dobrze upieczona. Studź, usuń skórę, ości, a rybę rozdrobnić widelcem.

3

Cebulę podsmaż na złoto na 1–2 łyżkach oleju. W misce połącz rybę, cebulę, orzechy, ogórki i natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4

Ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj krążki (np. szklanką). Na każdy nałóż łyżkę farszu, dokładnie zlep brzegi i układaj na oprószonej mąką ściereczce, przykryte ściereczką – aby nie wysychały.

5

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej. Smaż pierogi z obu stron na złoty kolor. Odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

6

Na osobnej patelni podgrzej olej, dodaj starty imbir, paprykę i marchew – smaż ok. 4 minuty. Dodaj ananasa i smaż kolejną minutę. Wlej rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, ocet, ketchup i cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

7

Układaj usmażone pierogi na półmisku, podawaj gorące wraz z sosem słodko-kwaśnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1524

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

125

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły