Smażone pierogi z kapustą i grzybami

kontakt_2
Smażone pierogi z kapustą i grzybami

0

0 / 0

Klasyk świąteczny w nieco innym wydaniu. Smażone pierogi z kapustą na maśle to dobre urozmaicenie świątecznego stołu. Farsz do pierogów jest niezwykle aromatyczny, a skórka dzięki podsmażeniu na maśle bardzo chrupiąca.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

1 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 szkl. woda

0.50 szkl. mleko

1 łyżeczka masło

0.50 łyżeczka sól

1.50 kg kapusta kiszona

1 łyżka bułka tarta

1 szt. cebula

25 g suszone grzyby

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Kapustę gotujemy w garnku do miękkości (ok. 1 godzinę). Grzybki i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni aż zmiękną (ok 20 minut). Kapustę studzimy, a następnie wyciskamy sok przez sitko. Drobno kroimy. Dodajemy grzybki, cebulę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Mleko mieszamy z wodą. Podgrzewamy z dodatkiem masła aż będzie letnie. Mąkę przesypujemy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie. Wlewamy letnie mleko z wodą i masłem. Dodajemy żółtko i sól. Zagniatamy ciasto.

3

Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawamy szklanką kółka. Do środka nakładamy łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu. Lepimy brzegi. Odkładamy na ściereczkę.

4

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Wrzucamy po kilka pierogów do wody. Po ich wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze przez 2-3 minuty.

5

Pierogi obsmażamy na maśle aż będą złociste i chrupiące.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły