Smażone pierogi z kapustą i grzybami
kontakt_2
Klasyk świąteczny w nieco innym wydaniu. Smażone pierogi z kapustą na maśle to dobre urozmaicenie świątecznego stołu. Farsz do pierogów jest niezwykle aromatyczny, a skórka dzięki podsmażeniu na maśle bardzo chrupiąca.
0
0 / 0
Klasyk świąteczny w nieco innym wydaniu. Smażone pierogi z kapustą na maśle to dobre urozmaicenie świątecznego stołu. Farsz do pierogów jest niezwykle aromatyczny, a skórka dzięki podsmażeniu na maśle bardzo chrupiąca.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
1 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. mleko
1 łyżecz. masło
0.50 łyżecz. sól
1.50 kg kapusta kiszona
1 łyżka bułka tarta
1 szt. cebula
25 g suszone grzyby
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Kapustę gotujemy w garnku do miękkości (ok. 1 godzinę). Grzybki i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni aż zmiękną (ok 20 minut). Kapustę studzimy, a następnie wyciskamy sok przez sitko. Drobno kroimy. Dodajemy grzybki, cebulę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mleko mieszamy z wodą. Podgrzewamy z dodatkiem masła aż będzie letnie. Mąkę przesypujemy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie. Wlewamy letnie mleko z wodą i masłem. Dodajemy żółtko i sól. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawamy szklanką kółka. Do środka nakładamy łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu. Lepimy brzegi. Odkładamy na ściereczkę.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Wrzucamy po kilka pierogów do wody. Po ich wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze przez 2-3 minuty.
Pierogi obsmażamy na maśle aż będą złociste i chrupiące.