Smażone lody z sosem czekoladowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Smażone lody z sosem czekoladowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1710343261862.jpg&w=3840&q=75)
Smażone lody to oryginalny deser, który z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchennych eksperymentów. Co ciekawe, nie rozpuszczają się one podczas smażenia — mają chrupiący wierzch i kremowy środek. W połączeniu z sosem czekoladowym smakują obłędnie!
0
0 / 0
Smażone lody to oryginalny deser, który z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchennych eksperymentów. Co ciekawe, nie rozpuszczają się one podczas smażenia — mają chrupiący wierzch i kremowy środek. W połączeniu z sosem czekoladowym smakują obłędnie!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
400 g lody waniliowe
100 g mąka pszenna lubella
2 szt. jajka całe
50 g płatki kukurydziane
50 g wiórki kokosowe
50 g pistacje
1 szt. olej do smażenia
Sos czekoladowy
100 g czekolada
100 ml śmietanka kremówka
Przygotowanie
Rozbij jajka do miseczki i roztrzep je widelcem. W drugiej miseczce umieść mąkę. W trzeciej miseczce wymieszaj pokruszone płatki kukurydziane, zmielone migdały i wiórki kokosowe.
Z lodów uformuj kulki i włóż je do zamrażarki na około godzinę, aby się schłodziły.
W międzyczasie przygotuj sos czekoladowy. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę na małym ogniu. Następnie dodaj kawałki czekolady i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Rozgrzej olej w głębokim rondlu lub frytownicy do temperatury 180°C.
Wyjmij kuleczki lodów z zamrażarki. Oprósz je mąką, zanurz w roztrzepanych jajkach, a następnie obtocz w chrupiącej panierce.
Delikatnie włóż obtoczone lody do rozgrzanego oleju. Smaż je przez około 30-40 sekund, aż do momentu, gdy panierka będzie złocista. Wyjmij je za pomocą cedzaka i odłóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smażone lody polej sosem czekoladowym. Wierzch możesz udekorować zmielonymi pistacjami.