Smażone lody z sosem czekoladowym

Lubella
Smażone lody z sosem czekoladowym

0

0 / 0

Smażone lody to oryginalny deser, który z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchennych eksperymentów. Co ciekawe, nie rozpuszczają się one podczas smażenia — mają chrupiący wierzch i kremowy środek. W połączeniu z sosem czekoladowym smakują obłędnie!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

400 g lody waniliowe

100 g mąka pszenna lubella

2 szt. jajka całe

50 g płatki kukurydziane

50 g wiórki kokosowe

50 g pistacje

1 szt. olej do smażenia

Sos czekoladowy

100 g czekolada

100 ml śmietanka kremówka

Przygotowanie


1

Rozbij jajka do miseczki i roztrzep je widelcem. W drugiej miseczce umieść mąkę. W trzeciej miseczce wymieszaj pokruszone płatki kukurydziane, zmielone migdały i wiórki kokosowe.

2

Z lodów uformuj kulki i włóż je do zamrażarki na około godzinę, aby się schłodziły.

3

W międzyczasie przygotuj sos czekoladowy. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę na małym ogniu. Następnie dodaj kawałki czekolady i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.

4

Rozgrzej olej w głębokim rondlu lub frytownicy do temperatury 180°C.

5

Wyjmij kuleczki lodów z zamrażarki. Oprósz je mąką, zanurz w roztrzepanych jajkach, a następnie obtocz w chrupiącej panierce.

6

Delikatnie włóż obtoczone lody do rozgrzanego oleju. Smaż je przez około 30-40 sekund, aż do momentu, gdy panierka będzie złocista. Wyjmij je za pomocą cedzaka i odłóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

7

Smażone lody polej sosem czekoladowym. Wierzch możesz udekorować zmielonymi pistacjami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły