Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Boczniaki od razu mnie zachwyciły, nie tyle ich smak, co ich kulinarne możliwości. W poszukiwaniu przepisów w Internecie trafiłam na stronkę, gdzie boczniak udawał schabowego, brylował w tarcie boczniakowo-cytrynowej, kucharz dusił go w winie, inny kładł na grzanki, jeszcze inny ciachał do sałatek lub robił boczniakową zupę. Boczniaki pochodzą z Chin, ale w tym momencie uprawiane są już masowo na całym świecie, a nawet w hodowlach domowych. Należy uważać, bo grzybki te "wyciągają" sporo ze swojego podłoża, a więc mogą to być cenne witaminy i minerały, ale także metale ciężkie. Boczniak ma niesamowite zastosowanie w medycynie, otóż jest uznanym antidotum na nowotwory różnego pochodzenia, poza tym wzmacnia odporność, reguluje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. We wschodniej medycynie boczniaki traktowane są jak lekarstwa przedłużające życie. Okazuje się, że boczniaki to samo zdrowie i danie nie tylko dla wegetarian!
1 | Szczypta |
sól
|
|
1 | Szklanka |
mleko
|
|
1 | Szklanka |
mąka pszenna krupczatka Lubelli
|
|
1 | Szklanka |
bułka tarta
|
|
1 | Sztuka |
Boczniaki
|
|
2 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |