Smażone boczniaki
mariola85
Boczniaki od razu mnie zachwyciły, nie tyle ich smak, co ich kulinarne możliwości. W poszukiwaniu przepisów w Internecie trafiłam na stronkę, gdzie boczniak udawał schabowego, brylował w tarcie boczniakowo-cytrynowej, kucharz dusił go w winie, inny kładł na grzanki, jeszcze inny ciachał do sałatek lub robił boczniakową zupę. Boczniaki pochodzą z Chin, ale w tym momencie uprawiane są już masowo na całym świecie, a nawet w hodowlach domowych. Należy uważać, bo grzybki te "wyciągają" sporo ze swojego podłoża, a więc mogą to być cenne witaminy i minerały, ale także metale ciężkie. Boczniak ma niesamowite zastosowanie w medycynie, otóż jest uznanym antidotum na nowotwory różnego pochodzenia, poza tym wzmacnia odporność, reguluje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. We wschodniej medycynie boczniaki traktowane są jak lekarstwa przedłużające życie. Okazuje się, że boczniaki to samo zdrowie i danie nie tylko dla wegetarian!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
215
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Boczniaki od razu mnie zachwyciły, nie tyle ich smak, co ich kulinarne możliwości. W poszukiwaniu przepisów w Internecie trafiłam na stronkę, gdzie boczniak udawał schabowego, brylował w tarcie boczniakowo-cytrynowej, kucharz dusił go w winie, inny kładł na grzanki, jeszcze inny ciachał do sałatek lub robił boczniakową zupę. Boczniaki pochodzą z Chin, ale w tym momencie uprawiane są już masowo na całym świecie, a nawet w hodowlach domowych. Należy uważać, bo grzybki te "wyciągają" sporo ze swojego podłoża, a więc mogą to być cenne witaminy i minerały, ale także metale ciężkie. Boczniak ma niesamowite zastosowanie w medycynie, otóż jest uznanym antidotum na nowotwory różnego pochodzenia, poza tym wzmacnia odporność, reguluje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. We wschodniej medycynie boczniaki traktowane są jak lekarstwa przedłużające życie. Okazuje się, że boczniaki to samo zdrowie i danie nie tylko dla wegetarian!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szkl. mleko
1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szkl. bułka tarta
1 szt. boczniaki
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Oprószony mąką boczniak moczymy w roztrzepanym jajku...
Boczniaki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
...a następnie w bułce tartej.
Namoczone w mleku boczniaki obtaczamy w mące.
Boczniaki oczyszczamy i moczymy w osolonym mleku przez minimum kwadrans.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
215
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.