Smażone boczniaki

mariola85
Smażone boczniaki

1

0 / 0

Boczniaki od razu mnie zachwyciły, nie tyle ich smak, co ich kulinarne możliwości. W poszukiwaniu przepisów w Internecie trafiłam na stronkę, gdzie boczniak udawał schabowego, brylował w tarcie boczniakowo-cytrynowej, kucharz dusił go w winie, inny kładł na grzanki, jeszcze inny ciachał do sałatek lub robił boczniakową zupę. Boczniaki pochodzą z Chin, ale w tym momencie uprawiane są już masowo na całym świecie, a nawet w hodowlach domowych. Należy uważać, bo grzybki te "wyciągają" sporo ze swojego podłoża, a więc mogą to być cenne witaminy i minerały, ale także metale ciężkie. Boczniak ma niesamowite zastosowanie w medycynie, otóż jest uznanym antidotum na nowotwory różnego pochodzenia, poza tym wzmacnia odporność, reguluje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. We wschodniej medycynie boczniaki traktowane są jak lekarstwa przedłużające życie. Okazuje się, że boczniaki to samo zdrowie i danie nie tylko dla wegetarian!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szkl. mleko

1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szkl. bułka tarta

1 szt. boczniaki

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Oprószony mąką boczniak moczymy w roztrzepanym jajku...

2

Boczniaki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

3

...a następnie w bułce tartej.

4

Namoczone w mleku boczniaki obtaczamy w mące.

5

Boczniaki oczyszczamy i moczymy w osolonym mleku przez minimum kwadrans.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły