Smażona zupa pomidorowa
malg
Tę niecodzienną pomidorówkę polecamy miłośnikom gęstych zup. Połączenie słodyczy marchewki, aromatu pietruszki i zdecydowanego smaku selera daje kompozycję wyjątkowo odświętną i sytą. Dodaj do zupy bazylię, ser pleśniowy i grzanki, a zyska elegancką oprawę.
1
0 / 0
Tę niecodzienną pomidorówkę polecamy miłośnikom gęstych zup. Połączenie słodyczy marchewki, aromatu pietruszki i zdecydowanego smaku selera daje kompozycję wyjątkowo odświętną i sytą. Dodaj do zupy bazylię, ser pleśniowy i grzanki, a zyska elegancką oprawę.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 pusz. pomidory krojone łowicz
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. papryka słodka mielona
2 szcz. bazylia
0.30 szkl. świeża bazylia
1 szt. seler
1 szt. korzeń pietruszki
3 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
4 łyżka groszek ptysiowy
4 łyżka masło
4 łyżka ser pleśniowy blue
2 dek. marchew
Przygotowanie
Na patelni przysmażyć pomidory bez skórki (pomidory z puszki lub miękkie dojrzałe pomidory, tzw. "bawole oczy") z garstką świeżej bazylii.
Na tarce zetrzeć warzywa: 1-2 marchewki, pół selera, korzeń pietruszki, a następnie smażyć je z listkami laurowymi i zielem angielskim na 2-3 łyżkach masła. Mieszać drewnianą łyżką, żeby warzywa nie przywarły.
Jak z pomidorów zrobi się gęsty sos, to dodać go do zupy. Mieszać.
W małym garnku zagotować wodę. Jak woda zacznie wrzeć dodać do garnka przesmażone warzywa i zmniejszyć ogień.
Zupę przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i suszoną bazylią. W zasadzie w tej postaci zupa jest gotowa do podania, ale w wersji dla dzieci można ją zblendować. Podawać z pokruszonym serem pleśniowym, grzankami lub groszkiem ptysiowym.