Smażona zupa pomidorowa

malg
Smażona zupa pomidorowa

1

0 / 0

Tę niecodzienną pomidorówkę polecamy miłośnikom gęstych zup. Połączenie słodyczy marchewki, aromatu pietruszki i zdecydowanego smaku selera daje kompozycję wyjątkowo odświętną i sytą. Dodaj do zupy bazylię, ser pleśniowy i grzanki, a zyska elegancką oprawę.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pusz. pomidory krojone łowicz

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. papryka słodka mielona

2 szcz. bazylia

0.30 szkl. świeża bazylia

1 szt. seler

1 szt. korzeń pietruszki

3 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

4 łyżka groszek ptysiowy

4 łyżka masło

4 łyżka ser pleśniowy blue

2 dek. marchew

Przygotowanie


1

Na patelni przysmażyć pomidory bez skórki (pomidory z puszki lub miękkie dojrzałe pomidory, tzw. "bawole oczy") z garstką świeżej bazylii.

2

Na tarce zetrzeć warzywa: 1-2 marchewki, pół selera, korzeń pietruszki, a następnie smażyć je z listkami laurowymi i zielem angielskim na 2-3 łyżkach masła. Mieszać drewnianą łyżką, żeby warzywa nie przywarły.

3

Jak z pomidorów zrobi się gęsty sos, to dodać go do zupy. Mieszać.

4

W małym garnku zagotować wodę. Jak woda zacznie wrzeć dodać do garnka przesmażone warzywa i zmniejszyć ogień.

5

Zupę przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i suszoną bazylią. W zasadzie w tej postaci zupa jest gotowa do podania, ale w wersji dla dzieci można ją zblendować. Podawać z pokruszonym serem pleśniowym, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły