Smażona wątróbka z cebulką w sosie
m7
Smażona wątróbka z cebulką w sosie to danie, które wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie smakuje z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem. To świetna propozycja na obiad, jak i przyjęcia rodzinne. Wątróbka z cebulką z pewnością zasmakuje wszystkim fanom tradycyjnych dań mięsnych. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
316
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 31
Smażona wątróbka z cebulką w sosie to danie, które wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie smakuje z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem. To świetna propozycja na obiad, jak i przyjęcia rodzinne. Wątróbka z cebulką z pewnością zasmakuje wszystkim fanom tradycyjnych dań mięsnych. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 szt. cebula
1 szt. kostka warzywna
2 łyżka masło
3 łyżka śmietana 18%
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
60 dag. wątroba wieprzowa
Przygotowanie
Wątróbkę umyć i osuszyć, pociąć w paski. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w talarki cebulę, lekko zeszklić. Do cebuli dodać wcześniej pokrojoną wątróbkę, smażyć razem ok. 10 min. często mieszając, aby wątróbka nie przypaliła się.
Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklance wody i zalać wątróbkę z cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dusić ok. 15 min. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, dodać do wątróbki i jeszcze mieszając, dusić na małym ogniu ok. 5 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
316
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.