Smażona wątróbka z cebulką w sosie
m7
0
3.6 / 31
Świetnie smakuje z ziemniaczkami lub z ryżem ugotowanym na sypko.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. majeranek
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
2 szt. cebula
1 szt. kostka warzywna
2 łyżka masło
3 łyżka śmietana 18%
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
60 dek. wątroba wieprzowa
Przygotowanie
Wątróbkę umyć i osuszyć, pociąć w paski. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w talarki cebulę, lekko zeszklić. Do cebuli dodać wcześniej pokrojoną wątróbkę, smażyć razem ok. 10 min. często mieszając, aby wątróbka nie przypaliła się.
Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklance wody i zalać wątróbkę z cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem .Dusić ok. 15min. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, dodać do wątróbki i jeszcze mieszając, dusić na małym ogniu ok. 5 min.