Smażona wątróbka z cebulką w sosie

m7
Smażona wątróbka z cebulką w sosie

0

3.6 / 31

Smażona wątróbka z cebulką w sosie to danie, które wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie smakuje z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem. To świetna propozycja na obiad, jak i przyjęcia rodzinne. Wątróbka z cebulką z pewnością zasmakuje wszystkim fanom tradycyjnych dań mięsnych. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

2 szt. cebula

1 szt. kostka warzywna

2 łyżka masło

3 łyżka śmietana 18%

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

60 dag. wątroba wieprzowa

Przygotowanie


1

Wątróbkę umyć i osuszyć, pociąć w paski. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w talarki cebulę, lekko zeszklić. Do cebuli dodać wcześniej pokrojoną wątróbkę, smażyć razem ok. 10 min. często mieszając, aby wątróbka nie przypaliła się.

2

Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklance wody i zalać wątróbkę z cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dusić ok. 15 min. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, dodać do wątróbki i jeszcze mieszając, dusić na małym ogniu ok. 5 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

316

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły