Smażona sałata rzymska z parmezanem
EkspertOdKuchni
Sałata rzymska smażona na palonym maśle z chili i parmezanem to szybka, aromatyczna i niezwykle smaczna propozycja na przekąskę, która idealnie nadaje się jako lekki posiłek lub dodatek do głównego dania. To świetna propozycja na letnie dni, kiedy szukamy czegoś szybkiego i orzeźwiającego, a jednocześnie chcemy wykorzystać sezon na sałatę rzymską.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
519
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Sałata rzymska smażona na palonym maśle z chili i parmezanem to szybka, aromatyczna i niezwykle smaczna propozycja na przekąskę, która idealnie nadaje się jako lekki posiłek lub dodatek do głównego dania. To świetna propozycja na letnie dni, kiedy szukamy czegoś szybkiego i orzeźwiającego, a jednocześnie chcemy wykorzystać sezon na sałatę rzymską.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. sałata rzymska
1 łyżka masło
1 szt. ząbek czosnku
30 g parmezan tarty
1 łyżka oliwa
0.25 szt. cytryna
0.50 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Sałatę rzymską przeciąć wzdłuż na pół.
Patelnię dobrze rozgrzać, a następnie wrzucić na nią masło. Gdy się rozpuści i zacznie brązowieć, dodać płatki chilli oraz drobno posiekany czosnek.
Na patelnię wrzucić sałatę i smażyć ją z obu stron, aż się przyrumieni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu położyć usmażoną sałatę. Skropić ją oliwą oraz sokiem z cytryny. Posypać startym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
519
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.