Smażona sałata rzymska z parmezanem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Smażona sałata rzymska z parmezanem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713432824780.jpg&w=3840&q=75)
Sałata rzymska smażona na palonym maśle z chili i parmezanem to szybka, aromatyczna i niezwykle smaczna propozycja na przekąskę, która idealnie nadaje się jako lekki posiłek lub dodatek do głównego dania. To świetna propozycja na letnie dni, kiedy szukamy czegoś szybkiego i orzeźwiającego, a jednocześnie chcemy wykorzystać sezon na sałatę rzymską.
0
0 / 0
Sałata rzymska smażona na palonym maśle z chili i parmezanem to szybka, aromatyczna i niezwykle smaczna propozycja na przekąskę, która idealnie nadaje się jako lekki posiłek lub dodatek do głównego dania. To świetna propozycja na letnie dni, kiedy szukamy czegoś szybkiego i orzeźwiającego, a jednocześnie chcemy wykorzystać sezon na sałatę rzymską.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. sałata rzymska
1 łyżka masło
1 szt. ząbek czosnku
30 g parmezan tarty
1 łyżka oliwa
0.25 szt. cytryna
0.50 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Sałatę rzymską przeciąć wzdłuż na pół.
Patelnię dobrze rozgrzać, a następnie wrzucić na nią masło. Gdy się rozpuści i zacznie brązowieć, dodać płatki chilli oraz drobno posiekany czosnek.
Na patelnię wrzucić sałatę i smażyć ją z obu stron, aż się przyrumieni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu położyć usmażoną sałatę. Skropić ją oliwą oraz sokiem z cytryny. Posypać startym parmezanem.