Smażona sałata rzymska z parmezanem

EkspertOdKuchni
Smażona sałata rzymska z parmezanem

0

0 / 0

Sałata rzymska smażona na palonym maśle z chili i parmezanem to szybka, aromatyczna i niezwykle smaczna propozycja na przekąskę, która idealnie nadaje się jako lekki posiłek lub dodatek do głównego dania. To świetna propozycja na letnie dni, kiedy szukamy czegoś szybkiego i orzeźwiającego, a jednocześnie chcemy wykorzystać sezon na sałatę rzymską.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. sałata rzymska

1 łyżka masło

1 szt. ząbek czosnku

30 g parmezan tarty

1 łyżka oliwa

0.25 szt. cytryna

0.50 łyżecz. płatki chili

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Sałatę rzymską przeciąć wzdłuż na pół.

2

Patelnię dobrze rozgrzać, a następnie wrzucić na nią masło. Gdy się rozpuści i zacznie brązowieć, dodać płatki chilli oraz drobno posiekany czosnek.

3

Na patelnię wrzucić sałatę i smażyć ją z obu stron, aż się przyrumieni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Na talerzu położyć usmażoną sałatę. Skropić ją oliwą oraz sokiem z cytryny. Posypać startym parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły