Smażona kania
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Smażona kania](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975860650.jpeg&w=3840&q=75)
Dla wielbicieli grzybów to wyśmienity obiad.
1
0 / 0
Dla wielbicieli grzybów to wyśmienity obiad.
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 l mleko
1 szt. kania
1 szt. jaja kurze całe
8 łyżka bułka tarta
4 łyżka olej
Przygotowanie
1
Kapelusz kani pokroić na cztery części i ułożyć je w garnku z dnem wielkości grzybów. Zalać mlekiem. Na wierzchu położyć mniejszy talerzyk, aby grzyb nie wypływał tylko się moczył w mleku. Zostawić go na dwie godziny.
2
Kanię wyciągnąć i przełożyć na sitko do odcieknięcia. Panierować w jajku oraz bułce i smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
3
Podawać z gotowanymi warzywami.