Smażona kania

Lubella
Smażona kania

Średnia 0 / 0

Oceń!

Smażona kania to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań z dzikich grzybów. Ma delikatny smak i po usmażeniu w panierce przypomina lekką wersję kotleta schabowego. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to dobre osuszenie kapelusza i smażenie na średnim ogniu. To dobry przepis na szybki obiad z leśnych zbiorów albo sezonową przekąskę.

5

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. kania

1 szt. jajko

5 łyżka bułka tarta

4 łyżka olej do smażenia

1 łyżka mąka pszenna lubella

Przygotowanie


Kanie oczyść miękkim pędzelkiem lub papierowym ręcznikiem. Nie myj wodą, bo wchłonie wilgoć i nie będzie chrupiąca.

Odkrój trzon, używamy tylko kapelusza.


Posól i popieprz delikatnie górę i spód kapelusza.


Obtocz kapelusz w mące.

Zanurz w roztrzepanym jajku.

Obtocz w bułce tartej.


Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej.

Smaż kanie kapeluszem do dołu, ok. 3–4 minuty.

Obróć i smaż kolejne 3–4 minuty, aż panierka będzie złota i chrupiąca.


Połóż na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

230

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły