Smażona kania

Lubella

Smażona kania to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań z dzikich grzybów. Ma delikatny smak i po usmażeniu w panierce przypomina lekką wersję kotleta schabowego. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to dobre osuszenie kapelusza i smażenie na średnim ogniu. To dobry przepis na szybki obiad z leśnych zbiorów albo sezonową przekąskę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
230
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Smażona kania to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań z dzikich grzybów. Ma delikatny smak i po usmażeniu w panierce przypomina lekką wersję kotleta schabowego. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to dobre osuszenie kapelusza i smażenie na średnim ogniu. To dobry przepis na szybki obiad z leśnych zbiorów albo sezonową przekąskę.
5
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. kania
1 szt. jajko
5 łyżka bułka tarta
4 łyżka olej do smażenia
1 łyżka mąka pszenna lubella
Przygotowanie
Oczyszczenie kani
Kanie oczyść miękkim pędzelkiem lub papierowym ręcznikiem. Nie myj wodą, bo wchłonie wilgoć i nie będzie chrupiąca.
Odkrój trzon, używamy tylko kapelusza.
Doprawienie
Posól i popieprz delikatnie górę i spód kapelusza.
Panierowanie
Obtocz kapelusz w mące.
Zanurz w roztrzepanym jajku.
Obtocz w bułce tartej.
Smażenie
Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej.
Smaż kanie kapeluszem do dołu, ok. 3–4 minuty.
Obróć i smaż kolejne 3–4 minuty, aż panierka będzie złota i chrupiąca.
Odsączenie
Połóż na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
230
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.