Smażona cukinia w cieście

Lubella

Smażona cukinia w cieście to prosty, a jednocześnie zaskakująco pyszny sposób na wykorzystanie sezonowej cukinii. Kawałki warzywa zanurzone w lekkim cieście i usmażone na złoto to przekąska, która znika ze stołu w kilka minut. Świetnie sprawdzi się jako szybki lunch, dodatek do obiadu lub przekąska na spotkanie ze znajomymi. Najlepiej smakuje z dipem czosnkowo-szczypiorkowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smażona cukinia w cieście to prosty, a jednocześnie zaskakująco pyszny sposób na wykorzystanie sezonowej cukinii. Kawałki warzywa zanurzone w lekkim cieście i usmażone na złoto to przekąska, która znika ze stołu w kilka minut. Świetnie sprawdzi się jako szybki lunch, dodatek do obiadu lub przekąska na spotkanie ze znajomymi. Najlepiej smakuje z dipem czosnkowo-szczypiorkowym.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. cukinia
2 szt. jajko
100 g mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. przyprawa harissa w proszku
150 ml jogurt grecki
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka posiekany szczypiorek
1 szt. olej do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Jogurt grecki wymieszaj ze startym czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
Umytą cukinię przetnij na pół wzdłuż. Natnij w poprzek (nie do końca), tworząc „wachlarz”.
Dopraw cukinię solą i pieprzem.
Obtocz cukinię w mące pszennej.
Roztrzep jajka z harrissą, solą i pieprzem.
Zanurz obtoczoną w mące cukinię w jajku i smaż na oleju po 2–3 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista.
Usmażoną cukinię odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawaj z dipem czosnkowo-szczypiorkowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.