Smażona cukinia w cieście

Lubella
Smażona cukinia w cieście

0

0 / 0

Smażona cukinia w cieście to prosty, a jednocześnie zaskakująco pyszny sposób na wykorzystanie sezonowej cukinii. Kawałki warzywa zanurzone w lekkim cieście i usmażone na złoto to przekąska, która znika ze stołu w kilka minut. Świetnie sprawdzi się jako szybki lunch, dodatek do obiadu lub przekąska na spotkanie ze znajomymi. Najlepiej smakuje z dipem czosnkowo-szczypiorkowym.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. cukinia

2 szt. jajko

100 g mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. przyprawa harissa w proszku

150 ml jogurt grecki

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka posiekany szczypiorek

1 szt. olej do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Jogurt grecki wymieszaj ze startym czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.

2

Umytą cukinię przetnij na pół wzdłuż. Natnij w poprzek (nie do końca), tworząc „wachlarz”.

3

Dopraw cukinię solą i pieprzem.

4

Obtocz cukinię w mące pszennej.

5

Roztrzep jajka z harrissą, solą i pieprzem.

6

Zanurz obtoczoną w mące cukinię w jajku i smaż na oleju po 2–3 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista.

7

Usmażoną cukinię odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

8

Podawaj z dipem czosnkowo-szczypiorkowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły