Smash burger ze szparagami
Lubella
Smash burger ze szparagami to pyszna propozycja dla wszystkich mięsożerców. Jest sycący, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Połączenie soczystej wołowiny, chrupiących bułek, rozpływającego się sera, szparagów i wyrazistego sosu idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i różnego rodzaju imprezy. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smash burger ze szparagami to pyszna propozycja dla wszystkich mięsożerców. Jest sycący, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Połączenie soczystej wołowiny, chrupiących bułek, rozpływającego się sera, szparagów i wyrazistego sosu idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i różnego rodzaju imprezy. Życzymy smacznego!
20
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka poznańska lubella
20 g świeże drożdże
2 szt. żółtka
100 ml mleko
80 g masło
400 g mięso mielone wołowe
4 szt. plastry sera mimolette
250 g szparagi
100 g roszponka
100 g nduja
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
1 szczyp. czarnuszka
1 łyżka majonez
1 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 łyżka musztarda francuska
1 łyżka kapary
1 łyżka chrzan krakus
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Świeże drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy, aż podwoją swoją objętość.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, dwa żółtka, miękkie masło i rozczyn z drożdży.
Ciasto na bułki wyrabiamy do jednolitej masy. Jeśli się klei do rąk, podsypujemy mąką. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 4 kulki. Spłaszczamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 10 minut.
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Gdy bułki zaczną rosnąć, wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut. Po wypieczeniu smarujemy masłem i oprószamy czarnuszką. Odstawiamy to wystygnięcia.
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i dzielimy na 4 kotlety. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron. Pod koniec smażenia kładziemy na mięso ser mimolette, aby się rozpuścił.
W misce łączymy ze sobą majonez, ketchup, musztardę, chrzan i kapary. Smarujemy przecięte wzdłuż bułki (górną i dolną część).
Na dolną część kładziemy roszponkę, mięso, nduje i ugotowane al dente szparagi. Przykrywamy górną częścią bułki, wbijając w nią szpikulec.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.