Smash burger ze szparagami

Lubella
Smash burger ze szparagami

0

0 / 0

Smash burger ze szparagami to pyszna propozycja dla wszystkich mięsożerców. Jest sycący, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Połączenie soczystej wołowiny, chrupiących bułek, rozpływającego się sera, szparagów i wyrazistego sosu idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i różnego rodzaju imprezy. Życzymy smacznego!

20

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka poznańska lubella

20 g świeże drożdże

2 szt. żółtka

100 ml mleko

80 g masło

400 g mięso mielone wołowe

4 szt. plastry sera mimolette

250 g szparagi

100 g roszponka

100 g nduja

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cukier

1 szczyp. czarnuszka

1 łyżka majonez

1 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 łyżka musztarda francuska

1 łyżka kapary

1 łyżka chrzan krakus

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Świeże drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy, aż podwoją swoją objętość.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, dwa żółtka, miękkie masło i rozczyn z drożdży.

3

Ciasto na bułki wyrabiamy do jednolitej masy. Jeśli się klei do rąk, podsypujemy mąką. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wrośnięcia w ciepłe miejsce.

4

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 4 kulki. Spłaszczamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 10 minut.

5

Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Gdy bułki zaczną rosnąć, wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut. Po wypieczeniu smarujemy masłem i oprószamy czarnuszką. Odstawiamy to wystygnięcia.

6

Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i dzielimy na 4 kotlety. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron. Pod koniec smażenia kładziemy na mięso ser mimolette, aby się rozpuścił.

7

W misce łączymy ze sobą majonez, ketchup, musztardę, chrzan i kapary. Smarujemy przecięte wzdłuż bułki (górną i dolną część).

8

Na dolną część kładziemy roszponkę, mięso, nduje i ugotowane al dente szparagi. Przykrywamy górną częścią bułki, wbijając w nią szpikulec.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły