Smash burger z karmelizowaną cebulą
Krakus
Smash burger to rodzaj amerykańskiego burgera, który wyróżnia się techniką przygotowania mięsa. W przeciwieństwie do tradycyjnych wersji, gdzie formuje się grubsze kotlety, w smash burgerze mięso jest rozgniatane na gorącej patelni. Ta technika powoduje, że mięso zyskuje chrupiącą skórkę, podczas gdy wnętrze pozostaje soczyste. W połączeniu z karmelizowaną cebulą z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych fast foodów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1019
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Smash burger to rodzaj amerykańskiego burgera, który wyróżnia się techniką przygotowania mięsa. W przeciwieństwie do tradycyjnych wersji, gdzie formuje się grubsze kotlety, w smash burgerze mięso jest rozgniatane na gorącej patelni. Ta technika powoduje, że mięso zyskuje chrupiącą skórkę, podczas gdy wnętrze pozostaje soczyste. W połączeniu z karmelizowaną cebulą z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych fast foodów.
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g wołowina mielona
2 szt. bułki maślane
2 szt. ogórki konserwowe krakus
2 szt. cebula
1 łyżka masło
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 łyżka majonez
1 łyżecz. musztarda
0.50 łyżecz. papryka wędzona
6 szt. ser cheddar w plastrach
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę obrać i posiekać w pióra. Rozgrzać patelnię, dodać masło, a kiedy się rozpuści, wrzucić cebulę. Co jakiś czas mieszać. Kiedy cebula zacznie łapać brązowy kolor (karmelizować się), dodać odrobinę wody i zamieszać. Powtarzać proces, aż cebula będzie miękka i w jednolitym brązowym kolorze. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Mięso podzielić na cztery 100-gramowe porcje i uformować z nich kulki.
Mocno rozgrzać dużą patelnię i posmarować powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Mięso obsypać pieprzem i solą, położyć na patelni dwie kulki i rozgnieść łopatką na cienkie kotlety. Smażyć z obu stron, aż zyskają brązowy kolor. Po przewróceniu mięsa położyć na wierzch ser i przykryć na chwilę pokrywką, aby się rozpuścił.
Bułki przekroić na pół i tostować na patelni z odrobiną masła – najpierw od wewnątrz, następnie z zewnątrz.
W misce wymieszać ketchup, majonez, musztardę, pokrojone w drobną kostkę dwa plastry ogórków i paprykę wędzoną.
Spód bułki posmarować sosem, położyć dwa kotlety z serem, następnie cebulę karmelizowaną, plaster ogórka, sos i na koniec górę bułki.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1019
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.