Smash burger z karmelizowaną cebulą

Krakus
Smash burger z karmelizowaną cebulą

1

0 / 0

Smash burger to rodzaj amerykańskiego burgera, który wyróżnia się techniką przygotowania mięsa. W przeciwieństwie do tradycyjnych wersji, gdzie formuje się grubsze kotlety, w smash burgerze mięso jest rozgniatane na gorącej patelni. Ta technika powoduje, że mięso zyskuje chrupiącą skórkę, podczas gdy wnętrze pozostaje soczyste. W połączeniu z karmelizowaną cebulą z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych fast foodów.

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g wołowina mielona

2 szt. bułki maślane

2 szt. ogórki konserwowe krakus

2 szt. cebula

1 łyżka masło

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 łyżka majonez

1 łyżecz. musztarda

0.50 łyżecz. papryka wędzona

6 szt. ser cheddar w plastrach

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Cebulę obrać i posiekać w pióra. Rozgrzać patelnię, dodać masło, a kiedy się rozpuści, wrzucić cebulę. Co jakiś czas mieszać. Kiedy cebula zacznie łapać brązowy kolor (karmelizować się), dodać odrobinę wody i zamieszać. Powtarzać proces, aż cebula będzie miękka i w jednolitym brązowym kolorze. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

2

Mięso podzielić na cztery 100-gramowe porcje i uformować z nich kulki.

3

Mocno rozgrzać dużą patelnię i posmarować powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

4

Mięso obsypać pieprzem i solą, położyć na patelni dwie kulki i rozgnieść łopatką na cienkie kotlety. Smażyć z obu stron, aż zyskają brązowy kolor. Po przewróceniu mięsa położyć na wierzch ser i przykryć na chwilę pokrywką, aby się rozpuścił.

5

Bułki przekroić na pół i tostować na patelni z odrobiną masła – najpierw od wewnątrz, następnie z zewnątrz.

6

W misce wymieszać ketchup, majonez, musztardę, pokrojone w drobną kostkę dwa plastry ogórków i paprykę wędzoną.

7

Spód bułki posmarować sosem, położyć dwa kotlety z serem, następnie cebulę karmelizowaną, plaster ogórka, sos i na koniec górę bułki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły