Smalec z ziołami prowansalskimi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Smalec z ziołami prowansalskimi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977480357.jpeg&w=3840&q=75)
Smarowidło na chleb na zimowe wieczory.
1
0 / 0
Smarowidło na chleb na zimowe wieczory.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
500 g słonina
1 łyżka zioła prowansalskie
Przygotowanie
1
Słoninę kroimy w kostkę wielkości 1cm i smażymy na patelni do momentu wytopienia tłuszczu.
2
Gdy wielkość kostki wyraźnie się zmniejszy, tłuszcz wraz ze skwarkami przelewamy do słoiczków.
3
Wsypujemy zioła prowansalskie i sól ziołową do smaku.
4
Doskonałe do smarowania pieczywa z ogórkiem kiszonym na chłodne dni.