Smalec z ziołami prowansalskimi
m7
Smarowidło na chleb na zimowe wieczory.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
814
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
89
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smarowidło na chleb na zimowe wieczory.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
500 g słonina
1 łyżka zioła prowansalskie
Przygotowanie
1
Słoninę kroimy w kostkę wielkości 1cm i smażymy na patelni do momentu wytopienia tłuszczu.
2
Gdy wielkość kostki wyraźnie się zmniejszy, tłuszcz wraz ze skwarkami przelewamy do słoiczków.
3
Wsypujemy zioła prowansalskie i sól ziołową do smaku.
4
Doskonałe do smarowania pieczywa z ogórkiem kiszonym na chłodne dni.