Smalec domowy
m7
Przepis dostałam od mojego taty ,który robi najlepszy smalec jaki jadłam.Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3422
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
358
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.4 / 18
Przepis dostałam od mojego taty ,który robi najlepszy smalec jaki jadłam.Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg słonina
1 kg wieprzowina podgardle
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
3 szczyp. majeranek
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
0.50 szkl. woda
3 szt. czosnek
1 szt. cebula
Przygotowanie
Słoninę i podgardle oraz wodę dusimy na małym ogniu,do całkowitego wytopienia,co jakiś czas mieszając.
następnie odstawiamy z ognia,dodajemy stopniowo cebulę(ale naprawdę bardzo powoli,gdyż szybkie jej wrzucenie spowoduje wykipienie tłuszczu)
stawiamy na ogień jeszcze na 5 minut,dodajemy czosnek oraz przyprawy.
starannie mieszamy,odstawiamy do wystygnięcia.
przekładamy wystudzony smalec lecz niezastygnięty do pojemników.
wielkość pojemników według własnego uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3422
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
358
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.