Smalec domowy

m7
Smalec domowy

0

3.4 / 18

Przepis dostałam od mojego taty ,który robi najlepszy smalec jaki jadłam.Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg słonina

1 kg wieprzowina podgardle

1 szczyp. przyprawa typu vegeta

3 szczyp. majeranek

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

0.50 szkl. woda

3 szt. czosnek

1 szt. cebula

Przygotowanie


1

Słoninę i podgardle oraz wodę dusimy na małym ogniu,do całkowitego wytopienia,co jakiś czas mieszając.

2

następnie odstawiamy z ognia,dodajemy stopniowo cebulę(ale naprawdę bardzo powoli,gdyż szybkie jej wrzucenie spowoduje wykipienie tłuszczu)

3

stawiamy na ogień jeszcze na 5 minut,dodajemy czosnek oraz przyprawy.

4

starannie mieszamy,odstawiamy do wystygnięcia.

5

przekładamy wystudzony smalec lecz niezastygnięty do pojemników.

6

wielkość pojemników według własnego uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły