Smalec domowy
m7
Przepis dostałam od mojego taty ,który robi najlepszy smalec jaki jadłam.Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.
0
3.4 / 18
Przepis dostałam od mojego taty ,który robi najlepszy smalec jaki jadłam.Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg słonina
1 kg wieprzowina podgardle
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
3 szczyp. majeranek
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
0.50 szkl. woda
3 szt. czosnek
1 szt. cebula
Przygotowanie
Słoninę i podgardle oraz wodę dusimy na małym ogniu,do całkowitego wytopienia,co jakiś czas mieszając.
następnie odstawiamy z ognia,dodajemy stopniowo cebulę(ale naprawdę bardzo powoli,gdyż szybkie jej wrzucenie spowoduje wykipienie tłuszczu)
stawiamy na ogień jeszcze na 5 minut,dodajemy czosnek oraz przyprawy.
starannie mieszamy,odstawiamy do wystygnięcia.
przekładamy wystudzony smalec lecz niezastygnięty do pojemników.
wielkość pojemników według własnego uznania.