0

Składniki

1 Kilogram
Słonina
1 Kilogram
Wieprzowina podgardle
1 Szczypta
przyprawa typu vegeta
3 Szczypty
majeranek
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
pieprz
0.5 Szklanki
woda
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
cebula
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Słoninę i podgardle oraz wodę dusimy na małym ogniu,do całkowitego wytopienia,co jakiś czas mieszając.
  2. następnie odstawiamy z ognia,dodajemy stopniowo cebulę(ale naprawdę bardzo powoli,gdyż szybkie jej wrzucenie spowoduje wykipienie tłuszczu)
  3. stawiamy na ogień jeszcze na 5 minut,dodajemy czosnek oraz przyprawy.
  4. starannie mieszamy,odstawiamy do wystygnięcia.
  5. przekładamy wystudzony smalec lecz niezastygnięty do pojemników.
  6. wielkość pojemników według własnego uznania.

Opis

Przepis dostałam od mojego taty ,który robi najlepszy smalec jaki jadłam.Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Sos tatarski

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos tatarski

Groch z kapusta i grzybami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Groch z kapusta i grzybami

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Barszcz wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz wigilijny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!