Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
Słonina
1 Kilogram
Wieprzowina podgardle
1 Szczypta
przyprawa typu vegeta
3 Szczypty
majeranek
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
pieprz
0.5 Szklanki
woda
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
cebula
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Słoninę i podgardle oraz wodę dusimy na małym ogniu,do całkowitego wytopienia,co jakiś czas mieszając.
  2. następnie odstawiamy z ognia,dodajemy stopniowo cebulę(ale naprawdę bardzo powoli,gdyż szybkie jej wrzucenie spowoduje wykipienie tłuszczu)
  3. stawiamy na ogień jeszcze na 5 minut,dodajemy czosnek oraz przyprawy.
  4. starannie mieszamy,odstawiamy do wystygnięcia.
  5. przekładamy wystudzony smalec lecz niezastygnięty do pojemników.
  6. wielkość pojemników według własnego uznania.

Opis

Przepis dostałam od mojego taty ,który robi najlepszy smalec jaki jadłam.Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!