0

Składniki

1 Kilogram
Słonina
1 Kilogram
Wieprzowina podgardle
1 Szczypta
przyprawa typu vegeta
3 Szczypty
majeranek
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
pieprz
0.5 Szklanki
woda
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
cebula
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Słoninę i podgardle oraz wodę dusimy na małym ogniu,do całkowitego wytopienia,co jakiś czas mieszając.
  2. następnie odstawiamy z ognia,dodajemy stopniowo cebulę(ale naprawdę bardzo powoli,gdyż szybkie jej wrzucenie spowoduje wykipienie tłuszczu)
  3. stawiamy na ogień jeszcze na 5 minut,dodajemy czosnek oraz przyprawy.
  4. starannie mieszamy,odstawiamy do wystygnięcia.
  5. przekładamy wystudzony smalec lecz niezastygnięty do pojemników.
  6. wielkość pojemników według własnego uznania.

Opis

Przepis dostałam od mojego taty ,który robi najlepszy smalec jaki jadłam.Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.

Podobne przepisy

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Łatwy Do 40 min.

Sałatka śledziowa

Łatwy Do 1 godz.

Sałatka z kaszą, pomidorami i rukolą

Łatwy Do 40 min.

Sos tatarski

Łatwy Do 40 min.

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min.

Pasztet pomidorowy

Średni Ponad 3 godz.

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz.

Sałatka makaronowa z twarogiem

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!