Smalec domowy

m7
Smalec domowy

Średnia 3.4 / 18

Oceń!

Przepis dostałam od mojego taty ,który robi najlepszy smalec jaki jadłam.Najbardziej mi smakuje rozsmarowany na grahamku i posypany świeżym szczypiorkiem lub oregano.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg słonina

1 kg wieprzowina podgardle

1 szczyp. przyprawa typu vegeta

3 szczyp. majeranek

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

0.50 szkl. woda

3 szt. czosnek

1 szt. cebula

Przygotowanie


Słoninę i podgardle oraz wodę dusimy na małym ogniu,do całkowitego wytopienia,co jakiś czas mieszając.

następnie odstawiamy z ognia,dodajemy stopniowo cebulę(ale naprawdę bardzo powoli,gdyż szybkie jej wrzucenie spowoduje wykipienie tłuszczu)

stawiamy na ogień jeszcze na 5 minut,dodajemy czosnek oraz przyprawy.

starannie mieszamy,odstawiamy do wystygnięcia.

przekładamy wystudzony smalec lecz niezastygnięty do pojemników.

wielkość pojemników według własnego uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3422

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

358

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły