SMALEC BABUNI
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![SMALEC BABUNI](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975637846.jpeg&w=3840&q=75)
Smalec – niby nic szczególnego, ale dla smakosza bywa lepszy lub gorszy. Ten jest idealny. Wypraktykowany latami przez moją babunię. Najlepiej smakuje w towarzystwie małosolnych ogórków…
1
0 / 0
Smalec – niby nic szczególnego, ale dla smakosza bywa lepszy lub gorszy. Ten jest idealny. Wypraktykowany latami przez moją babunię. Najlepiej smakuje w towarzystwie małosolnych ogórków…
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
0.50 kg słonina
0.50 kg boczek
0.50 łyżecz. sól
2 łyżecz. majeranek
1 szt. cebula
3 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
sadełko i boczek przekręcić przez maszynkę
podgrzać gar i wrzucić do niego zmielone składniki
zanim tłuszcz zacznie się na dobre wytapiać należy dużo mieszać
do częściowo stopionego smalcu dodać sól, ziela i nadkrojoną w krzyżyk cebulę
gdy skraweczki z boczku zaczną się rumienić wyjąć cebulę i wsypać majeranek
i mieszać, dużo mieszać…