SMALEC BABUNI
m7
Smalec – niby nic szczególnego, ale dla smakosza bywa lepszy lub gorszy. Ten jest idealny. Wypraktykowany latami przez moją babunię. Najlepiej smakuje w towarzystwie małosolnych ogórków…
1
0 / 0
Smalec – niby nic szczególnego, ale dla smakosza bywa lepszy lub gorszy. Ten jest idealny. Wypraktykowany latami przez moją babunię. Najlepiej smakuje w towarzystwie małosolnych ogórków…
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
0.50 kg słonina
0.50 kg boczek
0.50 łyżeczka sól
2 łyżeczka majeranek
1 szt. cebula
3 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
sadełko i boczek przekręcić przez maszynkę
podgrzać gar i wrzucić do niego zmielone składniki
zanim tłuszcz zacznie się na dobre wytapiać należy dużo mieszać
do częściowo stopionego smalcu dodać sól, ziela i nadkrojoną w krzyżyk cebulę
gdy skraweczki z boczku zaczną się rumienić wyjąć cebulę i wsypać majeranek
i mieszać, dużo mieszać…