Smakowita potrawka ryżowa. Biedronka ketchupowa z jajkiem sadzonym i wyśmienitą sałatką!

kontakt_2
Smakowita potrawka ryżowa. Biedronka ketchupowa z jajkiem sadzonym i wyśmienitą sałatką!

0

0 / 0

Nie potrafisz przekonać dziecka do jedzenia zdrowych potraw? Wszyscy doskonale to znamy.
 Ale zaraz! Dla Pana Pomysłowego to nie problem!
 Sprawdź, jaką ketchupową inspirację przygotował na dziś – specjalnie dla Ciebie!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. ryż brązowy

1 szt. jajko

1 szt. ogórek

1 szt. pomidor

4 szt. oliwki czarne

2 szt. liść sałaty lodowej

1 łyżka oliwa z oliwek

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy wystygnie, wyjmij go do miseczki i polej ketchupem. Dokładnie wymieszaj, żeby ryż miał jednolity kolor.

2

Na patelni przygotuj jedno jajko sadzone.

3

Uformuj z ryżu kształt biedronki i dodaj jej kropki i oczka z kółek wyciętych z oliwek. Namaluj skrzydełka i główkę ketchupem.

4

Do osobnej miski dodaj sparzonego i pokrojonego pomidora bez skórki, porwane liście sałaty lodowej i ½ ogórka obranego i pokrojonego w kostkę ogórka. Dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj składniki. Możesz dodać odrobinę soli i pieprzu.

5

Wyłóż sałatkę obok ketchupowej biedronki i połóż na nią jajko.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

143

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły