Smakowita potrawka ryżowa. Biedronka ketchupowa z jajkiem sadzonym i wyśmienitą sałatką!
kontakt_2
Nie potrafisz przekonać dziecka do jedzenia zdrowych potraw? Wszyscy doskonale to znamy. Ale zaraz! Dla Pana Pomysłowego to nie problem! Sprawdź, jaką ketchupową inspirację przygotował na dziś – specjalnie dla Ciebie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nie potrafisz przekonać dziecka do jedzenia zdrowych potraw? Wszyscy doskonale to znamy. Ale zaraz! Dla Pana Pomysłowego to nie problem! Sprawdź, jaką ketchupową inspirację przygotował na dziś – specjalnie dla Ciebie!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. ryż brązowy
1 szt. jajko
1 szt. ogórek
1 szt. pomidor
4 szt. oliwki czarne
2 szt. liść sałaty lodowej
1 łyżka oliwa z oliwek
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy wystygnie, wyjmij go do miseczki i polej ketchupem. Dokładnie wymieszaj, żeby ryż miał jednolity kolor.
Na patelni przygotuj jedno jajko sadzone.
Uformuj z ryżu kształt biedronki i dodaj jej kropki i oczka z kółek wyciętych z oliwek. Namaluj skrzydełka i główkę ketchupem.
Do osobnej miski dodaj sparzonego i pokrojonego pomidora bez skórki, porwane liście sałaty lodowej i ½ ogórka obranego i pokrojonego w kostkę ogórka. Dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj składniki. Możesz dodać odrobinę soli i pieprzu.
Wyłóż sałatkę obok ketchupowej biedronki i połóż na nią jajko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.