Smak poezji
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Smak poezji](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975974662.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo dobre ciasto
0
0 / 0
Bardzo dobre ciasto
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 kostka masło
400 g mleko skondensowane
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. cukier
3 szt. jaja kurze całe
3 łyżka woda
4 łyżka olej
20 dag. rodzynki
Przygotowanie
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie połączyć wszystko. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c.
Masa: puszkę z mlekiem skondensowanym wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 3 godziny, następnie studzimy. Następnie masło ucieramy, dodajemy przestudzony karmel oraz rodzynki, miksujemy na jednolitą masę. Połowę masy wykładamy na biszkopt, na masę układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy pozostałą masę, a na masę pozostałe herbatniki.
Całość polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg sprawdzonego przepisu, posypujemy posypką kolorową, odstawiamy do zastygnięcia.