Smaczne i zdrowe warzywno-mięsne kanapki z ketchupem

kontakt_2
Smaczne i zdrowe warzywno-mięsne kanapki z ketchupem

0

3 / 2

Czy klasyczne kanapki, znane od dziesiątek lat, mogą jeszcze kogoś zaskoczyć? Gdzie Twój entuzjazm? Oczywiście, że mogą! Wystarczy trochę entuzjazmu… Pana Entuzjazma ;-) Jak je przygotować, by były inne niż wszystkie i aby goście zajadali się nimi ze smakiem? Jest pewien przepis na kanapki, który sprawia, że są obłędne. Chcesz go poznać?

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. pieczywo tostowe

50 dek. filet z kurczaka

1 szkl. pomidory suszone

2 szt. cebula

1 pęcz. świeża bazylia

4 szt. jaja l

6 szt. rzodkiewka

3 łyżka majonez

2 łyżka pieprz cytrynowy

2 szt. ząbek czosnku

100 g masło

2 szcz. sól, pieprz

5 szt. oliwki zielone

5 szt. pomidorki koktajlowe

100 g sałata

4 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

Przygotowanie


1

Filet z kurczaka umyj i oczyść. Natrzyj przetartym przez praskę czosnkiem, pieprzem cytrynowym i ketchupem Kotlin. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego z ¼ kostki masła i piecz przez 20 minut w 180 st.C.

2

Kiedy upieczony filet lekko ostygnie pokrój go w plastry średniej grubości.

3

Cebule, rzodkiewki i ugotowane jajka, pokrój w drobną kostkę i dodaj 2 łyżki majonezu. Przypraw.

4

Suszone pomidory pokrój na 3 części.

5

Pieczywo tostowe posmaruj niewielką ilością sałatki, dodaj kurczaka, polej odrobiną ketchupu Kotlin. Włóż kilka kawałków suszonego pomidora i liść sałaty.

6

Kanapki przekrój w trójkąty i nadziej na nie patyczek szaszłykowy. Przełóż przez niego oliwkę, listek bazylii i pomidorka koktajlowego. Smaczne, zdrowe i… gotowe do zjedzenia!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły