Smaczne i zdrowe warzywno-mięsne kanapki z ketchupem
kontakt_2
0
3 / 2
0
Czy klasyczne kanapki, znane od dziesiątek lat, mogą jeszcze kogoś zaskoczyć? Gdzie Twój entuzjazm? Oczywiście, że mogą! Wystarczy trochę entuzjazmu… Pana Entuzjazma ;-) Jak je przygotować, by były inne niż wszystkie i aby goście zajadali się nimi ze smakiem? Jest pewien przepis na kanapki, który sprawia, że są obłędne. Chcesz go poznać?
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt pieczywo tostowe
50 dek. filet z kurczaka
1 szkl. pomidory suszone
2 szt cebula
1 pęcz. świeża bazylia
4 szt jaja l
6 szt rzodkiewka
3 łyżka majonez
2 łyżka pieprz cytrynowy
2 szt ząbek czosnku
100 gr masło
2 szcz. sól, pieprz
5 szt oliwki zielone
5 szt pomidorki koktajlowe
100 gr sałata
4 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Filet z kurczaka umyj i oczyść. Natrzyj przetartym przez praskę czosnkiem, pieprzem cytrynowym i ketchupem Kotlin. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego z ¼ kostki masła i piecz przez 20 minut w 180 st.C.
Kiedy upieczony filet lekko ostygnie pokrój go w plastry średniej grubości.
Cebule, rzodkiewki i ugotowane jajka, pokrój w drobną kostkę i dodaj 2 łyżki majonezu. Przypraw.
Suszone pomidory pokrój na 3 części.
Pieczywo tostowe posmaruj niewielką ilością sałatki, dodaj kurczaka, polej odrobiną ketchupu Kotlin. Włóż kilka kawałków suszonego pomidora i liść sałaty.
Kanapki przekrój w trójkąty i nadziej na nie patyczek szaszłykowy. Przełóż przez niego oliwkę, listek bazylii i pomidorka koktajlowego. Smaczne, zdrowe i… gotowe do zjedzenia!