Kolorowe pasty kanapkowe

Krakus
Kolorowe pasty kanapkowe

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na zdrowe, efektowne i pyszne smarowidła do chleba? Te cztery kolorowe pasty kanapkowe – z buraka, groszku i awokado, ciecierzycy z kurkumą oraz marchewki z czerwoną soczewicą – to idealna propozycja na śniadanie, lunch albo imprezową deskę przekąsek. Wszystkie są wegańskie, pełne roślinnego białka, łatwe do zrobienia i zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Wystarczy chwila z blenderem i kilka prostych składników, by stworzyć coś, co robi wrażenie – zarówno na talerzu, jak i w kubkach smakowych. Idealne do pieczywa, warzyw, wrapów, a nawet jako dodatek do dań głównych.

27

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Pasta buraczkowa

1 szt. burak

0.50 szkl. ciecierzyca konserwowa

1 łyżka tahini

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. chrzan krakus

Pasta groszkowo-awokadowa

0.50 szt. awokado

0.50 szkl. groszek konserwowy

1 łyżka sok z limonki

1 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

0.50 pęcz. natka pietruszki

Pasta z ciecierzycy

0.50 szkl. ciecierzyca konserwowa

1 łyżecz. kurkuma

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka woda

Pasta marchewkowo-soczewicowa

0.50 szkl. soczewica czerwona

1 szt. marchew

1 łyżecz. papryka wędzona

0.50 łyżecz. kumin

1 łyżecz. pasta miso

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Buraka ugotuj w łupinie do miękkości (ok. 40–50 minut) lub upiecz w piekarniku, a następnie obierz.

2

Czerwoną soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10–15 minut), odcedź i ostudź.

3

Marchewkę ugotuj lub upiecz do miękkości, ostudź.

4

Każdą pastę przygotowuj osobno: zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.

5

Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę wody lub oliwy, by uzyskać pożądaną konsystencję.

6

Dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawami.

7

Posmaruj ulubione pieczywo (najlepiej razowe lub żytnie) każdą z past.

8

Udekoruj kiełkami lub ulubionymi ziołami – np. rukolą, groszkiem cukrowym, rzeżuchą czy oregano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

616

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły