Kolorowe pasty kanapkowe

Krakus
Kolorowe pasty kanapkowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szukasz pomysłu na zdrowe, efektowne i pyszne smarowidła do chleba? Te cztery kolorowe pasty kanapkowe – z buraka, groszku i awokado, ciecierzycy z kurkumą oraz marchewki z czerwoną soczewicą – to idealna propozycja na śniadanie, lunch albo imprezową deskę przekąsek. Wszystkie są wegańskie, pełne roślinnego białka, łatwe do zrobienia i zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Wystarczy chwila z blenderem i kilka prostych składników, by stworzyć coś, co robi wrażenie – zarówno na talerzu, jak i w kubkach smakowych. Idealne do pieczywa, warzyw, wrapów, a nawet jako dodatek do dań głównych.

27

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Pasta buraczkowa

1 szt. burak

0.50 szkl. ciecierzyca konserwowa

1 łyżka tahini

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. chrzan krakus

Pasta groszkowo-awokadowa

0.50 szt. awokado

0.50 szkl. groszek konserwowy

1 łyżka sok z limonki

1 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

0.50 pęcz. natka pietruszki

Pasta z ciecierzycy

0.50 szkl. ciecierzyca konserwowa

1 łyżecz. kurkuma

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka woda

Pasta marchewkowo-soczewicowa

0.50 szkl. soczewica czerwona

1 szt. marchew

1 łyżecz. papryka wędzona

0.50 łyżecz. kumin

1 łyżecz. pasta miso

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


Buraka ugotuj w łupinie do miękkości (ok. 40–50 minut) lub upiecz w piekarniku, a następnie obierz.

Czerwoną soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10–15 minut), odcedź i ostudź.

Marchewkę ugotuj lub upiecz do miękkości, ostudź.

Każdą pastę przygotowuj osobno: zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.

Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę wody lub oliwy, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawami.

Posmaruj ulubione pieczywo (najlepiej razowe lub żytnie) każdą z past.

Udekoruj kiełkami lub ulubionymi ziołami – np. rukolą, groszkiem cukrowym, rzeżuchą czy oregano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

616

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły