Smaczna babka z koroną z dżemem truskawkowym

zibi_89

Smaczna babka z dżemem, która nie jest mega kaloryczna, bo zamiast cukru użyłem ksylitolu. Babka jest w miarę łatwa w przygotowaniu. Cieszy smakiem i wilgotnością. Pasuje na wiele okazji. Ja często robię ją na niedzielę, a żona obiad. :) Babka ma niesamowity smak i aromat.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
449
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczna babka z dżemem, która nie jest mega kaloryczna, bo zamiast cukru użyłem ksylitolu. Babka jest w miarę łatwa w przygotowaniu. Cieszy smakiem i wilgotnością. Pasuje na wiele okazji. Ja często robię ją na niedzielę, a żona obiad. :) Babka ma niesamowity smak i aromat.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
125 g margaryna
0.50 szkl. ksylitol
1 łyżka mleko zimne
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szkl. mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno
3 szt. jaja l
3 łyżka kakao decomorreno
6 łyżka dżem truskawkowy łowicz
1 łyżka sok z cytryny
3 szt. truskawki
1 łyżka margaryna
1 łyżka bułka tarta
1 opak. polewa mleczna
1 łyżka śmietanka kremowa 30%
10 szt. czekoladowe serduszka
Przygotowanie
Do młynka do cukru przesypuję ksylitol i mielę na puder.
Margarynę odstawiam w cieplejsze miejsce, by zrobiła się miękka, a następnie ucieram ją z pudrem z ksylitolu. Trzeba się trochę napracować :)
Dodaję jajka, mleko i mieszam. Następnie dodaję kakao i mieszam.
Mąkę przesiewam i mieszam ją z proszkiem. Dodaję do ciasta. Następnie dodaję dżem i sok z cytryny i dalej mieszam.
Wyrabiam ciasto (musi być gładkie) i wykładam je na formę do babki, którą wcześniej wysmarowałem margaryną i posypałem bułką tartą.
Babkę pieczę w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 45 minut.
Po upieczeniu czekam aż ciasto się wystudzi. Wyrównuję babkę nożem, by stała na talerzu.
Babkę polałem gotową polewą, bo ta polewa zastyga w mig ,a cisato chciało być już zjedzone! Koronę zrobiłem z migdałów, które wcześniej zmieliłem. Do migdałów dodałem łyżkę śmietany, a pozostałości polewy wymieszałem .Za pomocą palców formowałem orzechową koronę. Babkę ozdobiłem truskawkami i serduszkami w czekoladzie. Babka gotowa! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
449
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.