Smaczna babka z koroną z dżemem truskawkowym

zibi_89
Smaczna babka z koroną z dżemem truskawkowym

0

0 / 0

Smaczna babka z dżemem, która nie jest mega kaloryczna, bo zamiast cukru użyłem ksylitolu. Babka jest w miarę łatwa w przygotowaniu. Cieszy smakiem i wilgotnością. Pasuje na wiele okazji. Ja często robię ją na niedzielę, a żona obiad. :) Babka ma niesamowity smak i aromat.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

125 g margaryna

0.50 szkl. ksylitol

1 łyżka mleko zimne

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szkl. mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno

3 szt. jaja l

3 łyżka kakao decomorreno

6 łyżka dżem truskawkowy łowicz

1 łyżka sok z cytryny

3 szt. truskawki

1 łyżka margaryna

1 łyżka bułka tarta

1 opak. polewa mleczna

1 łyżka śmietanka kremowa 30%

10 szt. czekoladowe serduszka

Przygotowanie


1

Do młynka do cukru przesypuję ksylitol i mielę na puder.

2

Margarynę odstawiam w cieplejsze miejsce, by zrobiła się miękka, a następnie ucieram ją z pudrem z ksylitolu. Trzeba się trochę napracować :)

3

Dodaję jajka, mleko i mieszam. Następnie dodaję kakao i mieszam.

4

Mąkę przesiewam i mieszam ją z proszkiem. Dodaję do ciasta. Następnie dodaję dżem i sok z cytryny i dalej mieszam.

5

Wyrabiam ciasto (musi być gładkie) i wykładam je na formę do babki, którą wcześniej wysmarowałem margaryną i posypałem bułką tartą.

6

Babkę pieczę w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 45 minut.

7

Po upieczeniu czekam aż ciasto się wystudzi. Wyrównuję babkę nożem, by stała na talerzu.

8

Babkę polałem gotową polewą, bo ta polewa zastyga w mig ,a cisato chciało być już zjedzone! Koronę zrobiłem z migdałów, które wcześniej zmieliłem. Do migdałów dodałem łyżkę śmietany, a pozostałości polewy wymieszałem .Za pomocą palców formowałem orzechową koronę. Babkę ozdobiłem truskawkami i serduszkami w czekoladzie. Babka gotowa! :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły