Słoneczny makaron

kontakt_6
Słoneczny makaron

0

5 / 2

Podaruj sobie odrobinę słońca na talerzu. Świeża bazylia, cytryna, oliwa i pyszny makaron Lubella. Lekko i dietetycznie, abyś czuł się jak najlepiej.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 pęcz. makaron lubella gniazda wstążki

1 pęcz. świeża bazylia

55 g migdały blanszowane

4 łyżka oliwa z oliwek

20 g parmezan tarty

0.25 szt. cytryna

1 szt. ziemniaki

120 g fasolka szparagowa

50 g bób

50 g zielony groszek

50 g brokuły

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

W moździerzu lub mikserze ubij bazylię ze szczyptą soli morskiej. Dodaj do niej obrany czosnek i roznieć go, a następnie dorzuć migdały i zmiksuj lub utłucz je na proszek. Dolej 4 łyżki oliwy oraz sok z cytryny i wymieszaj, a potem wsyp drobno starty parmezan. Pesto dopraw do smaku.

2

Wyszoruj ziemniaka i pokrój go na cienkie plasterki, podcinaj końce fasolek od strony łodyżek. Do garnka osolonego wrzątku wrzuć plasterki ziemniaka, fasolkę i makaron. Gotujemy.

3

Poprzycinaj resztę warzyw, jeżeli tego wymagają, i 3 minuty przed końcem gotowania dorzuć je do garnka.

4

Odcedź zawartość garnka, zachowując kubek wody, a następnie wmieszaj je w pesto - w razie potrzeby rozrzedź całość zachowaną wodą. Skrop potrawę 1 łyżką oliwy, posyp startym parmezanem i pozostałymi listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

512

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły