Słoneczny makaron
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_6
![Słoneczny makaron](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975860883.jpeg&w=3840&q=75)
Podaruj sobie odrobinę słońca na talerzu. Świeża bazylia, cytryna, oliwa i pyszny makaron Lubella. Lekko i dietetycznie, abyś czuł się jak najlepiej.
0
5 / 2
Podaruj sobie odrobinę słońca na talerzu. Świeża bazylia, cytryna, oliwa i pyszny makaron Lubella. Lekko i dietetycznie, abyś czuł się jak najlepiej.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 pęcz. makaron lubella gniazda wstążki
1 pęcz. świeża bazylia
55 g migdały blanszowane
4 łyżka oliwa z oliwek
20 g parmezan tarty
0.25 szt. cytryna
1 szt. ziemniaki
120 g fasolka szparagowa
50 g bób
50 g zielony groszek
50 g brokuły
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W moździerzu lub mikserze ubij bazylię ze szczyptą soli morskiej. Dodaj do niej obrany czosnek i roznieć go, a następnie dorzuć migdały i zmiksuj lub utłucz je na proszek. Dolej 4 łyżki oliwy oraz sok z cytryny i wymieszaj, a potem wsyp drobno starty parmezan. Pesto dopraw do smaku.
Wyszoruj ziemniaka i pokrój go na cienkie plasterki, podcinaj końce fasolek od strony łodyżek. Do garnka osolonego wrzątku wrzuć plasterki ziemniaka, fasolkę i makaron. Gotujemy.
Poprzycinaj resztę warzyw, jeżeli tego wymagają, i 3 minuty przed końcem gotowania dorzuć je do garnka.
Odcedź zawartość garnka, zachowując kubek wody, a następnie wmieszaj je w pesto - w razie potrzeby rozrzedź całość zachowaną wodą. Skrop potrawę 1 łyżką oliwy, posyp startym parmezanem i pozostałymi listkami bazylii.