Słoneczna tarta mango

EkspertOdKuchni
Słoneczna tarta mango

0

0 / 0

Marzysz o deserze, który przeniesie Cię w ciepłe, tropikalne klimaty? Słoneczna tarta mango to idealna propozycja! Kruchy, maślany spód w połączeniu z aksamitnym kremem mango tworzy niezwykle orzeźwiający i lekki deser, idealny na letnie dni i wyjątkowe okazje. Nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale się prezentuje — będzie prawdziwą ozdobą każdego stołu. Tarta zachwyca prostotą wykonania i świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i na przyjęcia w plenerze. Życzymy smacznego!

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Spód

200 g ciastka biscoff

100 g masło roztopione

1 szczyp. kardamon

1 szczyp. sól

Masa

1 łyżka żelatyna

80 ml woda

450 g pulpa mango

250 g mascarpone

1 szkl. cukier puder

1 szczyp. sól

10 szt. truskawki

2 łyżka sok z limonki

Przygotowanie


1

Umieść w misie malaksera wszystkie składniki na spód i zmiel do uzyskania mokrej masy.

2

Przełóż masę do okrągłej foremki i mocno dociskając, uformuj spód tak, aby później się nie kruszył.

3

Wstaw spód do zamrażarki na 10 minut.

4

Następnie wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) na około 10 minut.

5

Zalej żelatynę gorącą wodą i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.

6

Stopniowo dodawaj do żelatyny pulpę mango, cały czas mieszając. Na końcu dodaj sok z limonki.

7

Utrzyj mascarpone z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawaj do niego pulpę mango i dokładnie mieszaj.

8

Przelej gotową masę na upieczony spód w formie.

9

Wstaw całość do lodówki na minimum 3 godziny, aby masa stężała.

10

Tartę udekoruj świeżymi truskawkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły