Słoneczna tarta mango

EkspertOdKuchni

Marzysz o deserze, który przeniesie Cię w ciepłe, tropikalne klimaty? Słoneczna tarta mango to idealna propozycja! Kruchy, maślany spód w połączeniu z aksamitnym kremem mango tworzy niezwykle orzeźwiający i lekki deser, idealny na letnie dni i wyjątkowe okazje. Nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale się prezentuje — będzie prawdziwą ozdobą każdego stołu. Tarta zachwyca prostotą wykonania i świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i na przyjęcia w plenerze. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Marzysz o deserze, który przeniesie Cię w ciepłe, tropikalne klimaty? Słoneczna tarta mango to idealna propozycja! Kruchy, maślany spód w połączeniu z aksamitnym kremem mango tworzy niezwykle orzeźwiający i lekki deser, idealny na letnie dni i wyjątkowe okazje. Nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale się prezentuje — będzie prawdziwą ozdobą każdego stołu. Tarta zachwyca prostotą wykonania i świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i na przyjęcia w plenerze. Życzymy smacznego!
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Spód
200 g ciastka biscoff
100 g masło roztopione
1 szczyp. kardamon
1 szczyp. sól
Masa
1 łyżka żelatyna
80 ml woda
450 g pulpa mango
250 g mascarpone
1 szkl. cukier puder
1 szczyp. sól
10 szt. truskawki
2 łyżka sok z limonki
Przygotowanie
Umieść w misie malaksera wszystkie składniki na spód i zmiel do uzyskania mokrej masy.
Przełóż masę do okrągłej foremki i mocno dociskając, uformuj spód tak, aby później się nie kruszył.
Wstaw spód do zamrażarki na 10 minut.
Następnie wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) na około 10 minut.
Zalej żelatynę gorącą wodą i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Stopniowo dodawaj do żelatyny pulpę mango, cały czas mieszając. Na końcu dodaj sok z limonki.
Utrzyj mascarpone z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawaj do niego pulpę mango i dokładnie mieszaj.
Przelej gotową masę na upieczony spód w formie.
Wstaw całość do lodówki na minimum 3 godziny, aby masa stężała.
Tartę udekoruj świeżymi truskawkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.