Słodko-słony karmelowy przekładaniec

lubella
Słodko-słony karmelowy przekładaniec

0

0 / 0

Słodko-słony karmelowy przekładaniec? Bardzo proszę! Poznaj moc połączenie słodkiego i słonego z naszym przepisem na przekładaniec z dodatkiem śmietany kremówki 36%, serka mascarpone, krówek i słonych paluszków.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 śmietana kremówka 36%

100 g mascarpone

1 łyżka cukier puder

100 g krówki

30 mleko

1 łyżeczka masło

1 szcz. sól

50 g lubella paluszki z solą

50 g herbatniki

30 g orzeszki ziemne

Przygotowanie


1

Krem: Schłodzoną śmietankę przełóż do miski i ubij na bitą śmietanę, na końcu dodając po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.

2

Sos karmelowy: Krówki pokrusz i przełóż do rondelka. Dodaj masło i mleko. Całość rozpuść na małym ogniu, zagotuj i zdejmij z palnika. Dodaj sól i całość wymieszaj.

3

Pokrusz drobno i wymieszaj herbatniki i paluszki.

4

Przygotuj dwa słoiki. Do każdego wsyp po dwie łyżki wymieszanych herbatników i paluszków, następnie do każdego słoika wyłóż 3 łyżki śmietankowego kremu, posyp posiekanymi orzechami i polej 3 łyżkami sosu karmelowego.

5

Warstwy powtarzaj aż do wypełnienia słoika. Na wierzchu umieść warstwę kremu śmietankowego, udekoruj posiekanymi orzeszkami, pokruszonymi paluszkami i resztką sosu karmelowego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły