Słodko-słony karmelowy przekładaniec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Słodko-słony karmelowy przekładaniec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974243705.jpeg&w=3840&q=75)
Słodko-słony karmelowy przekładaniec? Bardzo proszę! Poznaj moc połączenie słodkiego i słonego z naszym przepisem na przekładaniec z dodatkiem śmietany kremówki 36%, serka mascarpone, krówek i słonych paluszków.
0
0 / 0
Słodko-słony karmelowy przekładaniec? Bardzo proszę! Poznaj moc połączenie słodkiego i słonego z naszym przepisem na przekładaniec z dodatkiem śmietany kremówki 36%, serka mascarpone, krówek i słonych paluszków.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 śmietana kremówka 36%
100 g mascarpone
1 łyżka cukier puder
100 g krówki
30 mleko
1 łyżecz. masło
1 szczyp. sól
50 g lubella paluszki z solą
50 g herbatniki
30 g orzeszki ziemne
Przygotowanie
Krem: Schłodzoną śmietankę przełóż do miski i ubij na bitą śmietanę, na końcu dodając po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
Sos karmelowy: Krówki pokrusz i przełóż do rondelka. Dodaj masło i mleko. Całość rozpuść na małym ogniu, zagotuj i zdejmij z palnika. Dodaj sól i całość wymieszaj.
Pokrusz drobno i wymieszaj herbatniki i paluszki.
Przygotuj dwa słoiki. Do każdego wsyp po dwie łyżki wymieszanych herbatników i paluszków, następnie do każdego słoika wyłóż 3 łyżki śmietankowego kremu, posyp posiekanymi orzechami i polej 3 łyżkami sosu karmelowego.
Warstwy powtarzaj aż do wypełnienia słoika. Na wierzchu umieść warstwę kremu śmietankowego, udekoruj posiekanymi orzeszkami, pokruszonymi paluszkami i resztką sosu karmelowego.