Słodko-słony karmelowy przekładaniec
lubella
Słodko-słony karmelowy przekładaniec? Bardzo proszę! Poznaj moc połączenie słodkiego i słonego z naszym przepisem na przekładaniec z dodatkiem śmietany kremówki 36%, serka mascarpone, krówek i słonych paluszków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1022
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
68
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodko-słony karmelowy przekładaniec? Bardzo proszę! Poznaj moc połączenie słodkiego i słonego z naszym przepisem na przekładaniec z dodatkiem śmietany kremówki 36%, serka mascarpone, krówek i słonych paluszków.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 śmietana kremówka 36%
100 g mascarpone
1 łyżka cukier puder
100 g krówki
30 mleko
1 łyżecz. masło
1 szczyp. sól
50 g lubella paluszki z solą
50 g herbatniki
30 g orzeszki ziemne
Przygotowanie
Krem: Schłodzoną śmietankę przełóż do miski i ubij na bitą śmietanę, na końcu dodając po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
Sos karmelowy: Krówki pokrusz i przełóż do rondelka. Dodaj masło i mleko. Całość rozpuść na małym ogniu, zagotuj i zdejmij z palnika. Dodaj sól i całość wymieszaj.
Pokrusz drobno i wymieszaj herbatniki i paluszki.
Przygotuj dwa słoiki. Do każdego wsyp po dwie łyżki wymieszanych herbatników i paluszków, następnie do każdego słoika wyłóż 3 łyżki śmietankowego kremu, posyp posiekanymi orzechami i polej 3 łyżkami sosu karmelowego.
Warstwy powtarzaj aż do wypełnienia słoika. Na wierzchu umieść warstwę kremu śmietankowego, udekoruj posiekanymi orzeszkami, pokruszonymi paluszkami i resztką sosu karmelowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1022
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
68
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.