Słodko - kwaśne marzenie z Lubellą
dkociemska
Słodko-kwaśny deser w połączeniu z makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1147
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
191
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodko-kwaśny deser w połączeniu z makaronem.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
400 g makaron gniazda nitki
200 śmietanka 36%
400 g porzeczki czarne mrożone
150 g cukier
100 g cukier puder
30 g gorzka czekolada starta
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Cukier wsypujemy do garnka, dodajemy porzeczki, a następnie wszystko gotujemy, aż zgęstnieje. Podczas gotowania intensywnie mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia.
Serek mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem ubijamy przy pomocy miksera, tak aby osiągnąć kremową konsystencję.
Ugotowany makaron przekładamy na talerz.
Na każde makaronowe gniazdko łyżką do lodów nakładamy porcję serka. Polewamy wszystko sosem z porzeczkami.
Na koniec posypujemy tartą czekoladą i dekorujemy wedle uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1147
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
191
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten