Słodko - kwaśne marzenie z Lubellą

dkociemska
Słodko - kwaśne marzenie z Lubellą

0

0 / 0

Słodko-kwaśny deser w połączeniu z makaronem.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

400 g makaron gniazda nitki

200 śmietanka 36%

400 g porzeczki czarne mrożone

150 g cukier

100 g cukier puder

30 g gorzka czekolada starta

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente.

2

Cukier wsypujemy do garnka, dodajemy porzeczki, a następnie wszystko gotujemy, aż zgęstnieje. Podczas gotowania intensywnie mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia.

3

Serek mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem ubijamy przy pomocy miksera, tak aby osiągnąć kremową konsystencję.

4

Ugotowany makaron przekładamy na talerz.

5

Na każde makaronowe gniazdko łyżką do lodów nakładamy porcję serka. Polewamy wszystko sosem z porzeczkami.

6

Na koniec posypujemy tartą czekoladą i dekorujemy wedle uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1147

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

191

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły