Słodko kwaśne danie na 'talerzykach'
m7
Pyszne danie w sosie słodko kwaśnym podane na makaronowych "talerzykach" :)
1
0 / 0
Pyszne danie w sosie słodko kwaśnym podane na makaronowych "talerzykach" :)
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 sos słodko kwaśny
1 szt. czosnek
0.50 szt. kalafior
2 szt. marchew
0.50 szt. fasola czerwona konserwowa
0.50 szt. groszek zielony konserwowy
1 szt. cebula
3 szt. makaron
4 łyżka sos sojowy
3 łyżka olej
30 dag. mięso mielone
20 dag. pieczarki
20 dag. fasola szparagowa
Przygotowanie
Przygotowujemy SOS: (0,5 szklanki wody, 1 łyżka mąki (kopiasta), 4 łyzki octu ryżowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości), 2 duże ząbki czosnku, 0,5 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku, szczypta soli) do rondelka dodajemy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobniutko czonek, imbir, sól, mieszmy, zagotowujemy, natepnie zalewamy sos mąką wymieszanaz wodą, gotujemy aż sos zgęstnieje.
TALERZYKI: (200 g makaronu pszennego (nitki), 6 jajek, sól, pieprz, olej do smażenia) Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pokroić na 3 cm kawałki. Jajka roztrzepać, doprawić solą pieprzem, dodać pokrojony makaron. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nałożyć równomiernie masę, smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron, pilnując aby ciasto nie przywierało.
DANIE : Mięso polać sosem sojowym, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, odstawić.
Kalafior podzielić na małe różyczki, marchew obrać pokroić w krążki, pieczarki w plastry, fasolkę na 3 cm kawałki - podgotować ją wcześniej, groszek i fasolę odsączyć.. Na patelni podsmażyć mięso na łyżce oleju (ok 10 minut). Na osobnej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew i kalafior, podsmażyć 5 minut, następnie dodać pieczarki, fasolkę szparagową, mięso mielone, smażyć 5 minut, zalać danie sosem słodko kwaśnym, dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodać fasolę czerwoną i groszek.
Na usmażone "talerzyki" nakładać danie - pychotka!