Słodkie serce
a.nockowska
Słodkie serce jest doskonałym pomysłem na uczczenie walentynek, urodzin czy też prezentem na Dzień Mamy. Dzięki temu, że w jej skład wchodzą pełnoziarnista mąka Lubella oraz cukier kokosowy, chętnie skuszą się na ten smakołyk również osoby dbające o zdrowie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
456
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodkie serce jest doskonałym pomysłem na uczczenie walentynek, urodzin czy też prezentem na Dzień Mamy. Dzięki temu, że w jej skład wchodzą pełnoziarnista mąka Lubella oraz cukier kokosowy, chętnie skuszą się na ten smakołyk również osoby dbające o zdrowie. Smacznego!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 szt. żółtko jaja kurzego
5 szt. białko jaja kurzego
120 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno
30 g mąka ziemniaczana
1 łyżecz. kakao decomorreno
150 g cukier kokosowy
150 g biała czekolada do masy
500 śmietana kremówka 36%
10 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
2 kostka czekolada gorzka
1 kostka czekolada biała
1 szkl. sok wiśniowy
Przygotowanie
Przygotowanie biszkoptu: 1. Ubijamy pianę z białek. 2. Do żółtek dodajemy cukier kokosowy i ubijamy, aż powstanie jasna piana. 3. Do masy żółtkowej dodajemy przesiane obie mąki oraz kakao i całość mieszamy. 4. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 6. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca lub okręgu. 7. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180C. 8. Studzimy biszkopt i dzieliśmy za pomocą noża na 3 blaty.
Przygotowanie kremu: 1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. 2. Śmietanę ubijamy przy pomocy miksera, aż stanie się sztywna. Następnie przelewamy do niej rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Łączenie składników i dekoracja: 1. Pierwszy blat nasączamy odrobiną kompotu lub soku wiśniowego. 2. Następnie rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu wiśniowego. 3. Na dżem nakładamy 1/3 kremu z bitej śmietany, a na to kolejny blat ciasta. 4. Drugą warstwę przygotowujemy analogicznie do pierwszej i nakładamy na nią trzeci blat ciasta. 5. Wierzch biszkopta nasączamy sokiem lun kompotem, po czym smarujemy górę i boki pozostałym kremem. 6. Dekorujemy według własnego uznania. Można utworzyć z białej i gorzkiej czekolady kształt serca i wypełnić go dżemem lub stworzyć inną ozdobę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
456
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka