Słodkie serce

a.nockowska
Słodkie serce

0

0 / 0

Słodkie serce jest doskonałym pomysłem na uczczenie walentynek, urodzin czy też prezentem na Dzień Mamy. Dzięki temu, że w jej skład wchodzą pełnoziarnista mąka Lubella oraz cukier kokosowy, chętnie skuszą się na ten smakołyk również osoby dbające o zdrowie. Smacznego!

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 szt. żółtko jaja kurzego

5 szt. białko jaja kurzego

120 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno

30 g mąka ziemniaczana

1 łyżeczka kakao decomorreno

150 g cukier kokosowy

150 g biała czekolada do masy

500 śmietana kremówka 36%

10 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

2 kost. czekolada gorzka

1 kost. czekolada biała

1 szkl. sok wiśniowy

Przygotowanie


1

Przygotowanie biszkoptu: 1. Ubijamy pianę z białek. 2. Do żółtek dodajemy cukier kokosowy i ubijamy, aż powstanie jasna piana. 3. Do masy żółtkowej dodajemy przesiane obie mąki oraz kakao i całość mieszamy. 4. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 6. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca lub okręgu. 7. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180C. 8. Studzimy biszkopt i dzieliśmy za pomocą noża na 3 blaty.

2

Przygotowanie kremu: 1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. 2. Śmietanę ubijamy przy pomocy miksera, aż stanie się sztywna. Następnie przelewamy do niej rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.

3

Łączenie składników i dekoracja: 1. Pierwszy blat nasączamy odrobiną kompotu lub soku wiśniowego. 2. Następnie rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu wiśniowego. 3. Na dżem nakładamy 1/3 kremu z bitej śmietany, a na to kolejny blat ciasta. 4. Drugą warstwę przygotowujemy analogicznie do pierwszej i nakładamy na nią trzeci blat ciasta. 5. Wierzch biszkopta nasączamy sokiem lun kompotem, po czym smarujemy górę i boki pozostałym kremem. 6. Dekorujemy według własnego uznania. Można utworzyć z białej i gorzkiej czekolady kształt serca i wypełnić go dżemem lub stworzyć inną ozdobę.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły